Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε τον Δεκέμβριο η οικονομική ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εντείνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό.

Σύμφωνα με την ΙΗS Markit, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο. Οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, για τις υπηρεσίες, ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 8μήνου, στις 53,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,9 μονάδες τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας η IHS Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 58,0 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,4 τον Νοέμβριο, στη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δέκα μηνών.

«Η επιτάχυνση που είδαμε τον Νοέμβριο δυστυχώς αποδείχτηκε βραχύβια. Εν μέσω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων της COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη επιβράδυνε τον Δεκέμβριο στο πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάρτιο”, σχολίασε ο Τζο Xέις, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή