Περισσότερα από 20.000 μπουκάλια με ρούμι από τη Λιθουανία αγόρασε μια εταιρεία από την Ταϊβάν, προκειμένου να δείξει τη υποστήριξή της στο έθνος της Βαλτικής. Τα μπουκάλια αυτά προορίζονταν για την αγορά της Κίνας, ωστόσο το Πεκίνο τα απαγόρευσε .

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, η κρατική Taiwan Tobacco and Liquor Corp. δήλωσε ότι αγόρασε το αλκοόλ από την MV Group Production, όταν έμαθε ότι τα κινεζικά τελωνεία αρνούνταν την άδεια εισαγωγής του.

«Η TTL αντέδρασε την κατάλληλη στιγμή, αγόρασε το ρούμι και το έφερε στην Ταϊβάν», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το ποτό θα διατεθεί στην αγορά. «Η Λιθουανία μας υποστηρίζει και εμείς υποστηρίζουμε τη Λιθουανία – το TTL κάνει μια πρόποση για αυτό».

Η Κίνα έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της με τη Λιθουανία από τον Νοέμβριο, όταν η Ταϊβάν άνοιξε ένα γραφείο αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Βαλτικής χώρας, το Βίλνιους, μια κίνηση που σύμφωνα με το Πεκίνο παραβίασε την αρχή της «Μία Κίνα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβαλε αργότερα τον ισχυρισμό της Λιθουανίας ότι η Κίνα είχε εφαρμόσει «αιφνιδιαστικές κυρώσεις» στα προϊόντα της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Κίνα αρνήθηκε ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές της Λιθουανίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο ότι δεν γνώριζε το επεισόδιο, προσθέτοντας: «Μπορώ να σας πω ότι η προσπάθεια των αρχών της Ταϊβάν να διατηρήσουν το χώρο τους για τις δραστηριότητες ανεξαρτησίας της Ταϊβάν μέσω της διπλωματίας του δολαρίου είναι καταδικασμένη».

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Κίνα κλιμακώνει την πίεση στην Ταϊβάν

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, μια αυτόνομη περιοχή με δημοκρατικό καθεστώς, αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα της, και στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχει αυξήσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις για να επιβάλλει την κυριαρχία της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό της Ταϊπέι – αλλά και ανησυχίες στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή