Ο κόσμος το 2022 φαντάζει ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο και ανησυχητικό μέρος. Για πρώτη φορά, δύο προβλέψεις των FT θέτουν το ερώτημα εάν η Ρωσία και η Κίνα θα εισβάλουν σε γειτονικές χώρες (πιστεύουμε πως όχι, αλλά αυτό μπορεί να είναι ευσεβής πόθος). Σε ανάλογο, όχι και τόσο αισιόδοξο τόνο, οι αναλυτές μας προειδοποιούν ότι μπορεί να εμφανιστεί μια πιο μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού από την Όμικρον, ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα των στόχων των ΗΠΑ, ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα πλήξει τις μετοχές και πως η επόμενη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα δεν θα επιτύχει αρκετά για τον περιορισμό της θερμότητας. Ο John Thornhill προβλέπει πάντως ότι οι μετοχές της Tesla του Ίλον Μασκ θα ανατρέψουν τις τάσεις και θα σημειώσουν άνοδο.

Δείτε ακόμη: H κληρονομιά του 2021, τι φέρνει το 2022

Για το 2021, 17 από τις 20 προβλέψεις των FT αποδείχθηκαν σωστές. Κάναμε λάθος σχετικά με την επανένταξη των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν και υπήρξαμε πολύ απαισιόδοξοι για τους εμβολιασμούς κατά της Covid (περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός έχει λάβει δύο δόσεις, που υποδηλώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν λάβει δύο δόσεις). Η πρόοδος όσον αφορά την ποικιλομορφία στα ΔΣ των αμερικανικών εταιριών ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες μας.

Θα κυριαρχήσει μια πιο μολυσματική παραλλαγή από την Δέλτα και την Όμικρον στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως;

Ναι. Οι περισσότεροι ιολόγοι περίμεναν ότι την Δέλτα θα διαδεχόταν κάτι πιο μολυσματικό, αλλά λίγοι προέβλεψαν μια τέτοια εκτόξευση στη μεταδοτικότητα και την ανοσολογική παράκαμψη όπως αυτή της παραλλαγής Όμικρον. Ο ιός μπορεί να μολύνει δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους το 2022, επομένως θα ήταν περίεργο αν η εξελικτική διαδικασία δεν παρήγαγε κάτι που εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα. Το αν η επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες και περισσότερους θανάτους θα εξαρτηθεί από την έκταση του εμβολιασμού και της κοινωνικής απόστασης που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο.

Clive Cookson

Θα επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους;

Όχι. Η ιδέα ότι η πληθωριστική «έκπληξη» του 2021 θα ήταν παροδική ήταν λάθος. Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν το 2021 μπορεί πράγματι να αποδειχθούν προσωρινές. Όμως ο υποδείκτης κόστους στέγασης στον δείκτη τιμών καταναλωτή φαίνεται πιθανό να αυξηθεί απότομα. Η αγορά εργασίας καλπάζει, με χαμηλή ανεργία και υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και αποχώρησης. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει κάνει τα βραχυπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια ακόμη πιο αρνητικά. Η μέτρια σύσφιγξη της Fed που αναμένεται το 2022 και οι μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ της σύσφιγξης και των επιπτώσεών της καθιστούν πιθανό ότι ο βασικός πληθωρισμός, ειδικά ο πληθωρισμός στους μισθούς, θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί το 2022.

Martin Wolf

Θα λήξει η Μεγάλη Παραίτηση;

Ναι — ή, τουλάχιστον, θα χαλαρώσει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Big Quit – η Μεγάλη Παραίτηση – έχει ήδη αρχίσει να χάνει τη δυναμική της και οι μητέρες που σταμάτησαν να εργάζονται ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά, επιστρέφουν. Εφόσον περάσει το κύμα της Όμικρον, περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν καθώς ο ιός υποχωρεί και οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν πέρυσι μειώνονται. Ωστόσο, η δημογραφική γήρανση και η χαμηλότερη μετανάστευση σημαίνουν ότι οι αγορές εργασίας θα εξακολουθούν να είναι σφιχτές, με τους εργαζομένους σε περιοχές με έλλειψη εργαζομένων να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαπραγματεύονται τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας από ό,τι πριν από την πανδημία.

Delphine Strauss

Θα είναι τελικά αρκετά τα εθνικά σχέδια για το κλίμα για τον περιορισμό της θέρμανσης στον στόχο 1,5C μέχρι τη σύγκληση του COP27 στην Αίγυπτο;

Όχι. Ακόμη και με όλες τις νέες υποσχέσεις για το κλίμα που έγιναν στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης, οι αναλυτές λένε ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να θερμαίνεται κατά τουλάχιστον 1,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και πιο πιθανό κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου.

Το να φτάσουμε στο ασφαλέστερο 1,5 C, που οι χώρες ισχυρίζονται ότι θέλουν, απαιτεί πολύ πιο τολμηρές περικοπές στα αέρια θερμοκηπίου των μεγαλύτερων κρατών-εκπομπών αερίων – ιδιαίτερα από την Κίνα, η οποία ευθύνεται για το 27 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών (περισσότερες από το άθροισμα των εκπομπών ΗΠΑ και ΕΕ). Αλλά ούτε η ίδια ούτε άλλες μεγάλες οικονομίες δείχνουν σημάδια δραστικής βελτίωσης των στόχων τους το 2022, αλλά ούτε και των πολιτικών που απαιτούνται για την επίτευξή τους.

Pilita Clark

Θα αντιμετωπίσει ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον ψήφο δυσπιστίας από τους βουλευτές του;

Ναι, μάλλον. Ο Τζόνσον έχει διαγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν και τον Σεπτέμβριο φαινόταν ανέγγιχτος. Όμως, μια σειρά από λάθη έχει πλήξει την εξουσία του, όπως και οι αυξήσεις φόρων και οι περιορισμοί λόγω Covid, στους οποίους αντιτίθενται πολλοί Τόρις. Οι κακές δημοσκοπήσεις και οι μεγάλες ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές κάνουν τους βουλευτές να φοβούνται ότι έχασε τη ρέντα του.

Μια κακή απόδοση των Τόρις στις τοπικές εκλογές του Μαΐου είναι η πιο πιθανή στιγμή για τους αντιπάλους να χτυπήσουν. Χρειάζονται μόνο 54 βουλευτές για να επιβληθεί ψήφος δυσπιστίας. Ο Τζόνσον μπορεί να επικρατήσει σε αυτή την ψηφοφορία, ειδικά εάν οι βουλευτές δεν είναι σίγουροι ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Αλλά με οικονομικές καταιγίδες να πλανώνται στον ορίζοντα και χωρίς να δείχνει ότι έχει αλλάξει στυλ, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί Τόρις έτοιμοι να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Robert Shrimsley

Θα εκλέξει η Γαλλία ακροδεξιό πρόεδρο;

Όχι. Η σοβινιστική ακροδεξιά της Γαλλίας καλωσόρισε ένα νέο μέλος ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο: τον Ερίκ Ζεμούρ. Αλλά εκτός από απροσδόκητες ανατροπές (πολλά μπορούν να συμβούν σε τέσσερις μήνες), ο πρώην αρθρογράφος διχάζει την ψήφο των υπερεθνικιστών, κυρίως εις βάρος της Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν φαίνεται πλέον βέβαιο ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε έναν δεύτερο γύρο, αυτή ή ο Ζεμούρ θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος θα συσπειρώσει τους παραδοσιακά σκεπτόμενους ψηφοφόρους εναντίον τους. Τα κακά νέα για τον Μακρόν, ωστόσο, είναι ότι πιθανότατα θα κέρδιζε με μικρότερη διαφορά από το 2017.

Anne-Sylvaine Chassany

Θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία;

Όχι. Μια μεγάλης κλίμακας εισβολή θα ενείχε το ρίσκο σοβαρών ρωσικών απωλειν και θα έρχονταν σε αντίθεση με την προτίμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για υπονόμευση και εύλογη άρνηση. Ο Πούτιν μπορεί να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του χωρίς να εισβάλει: αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αποτροπή των συμμάχων του Κιέβου από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, εκφοβισμός του ΝΑΤΟ και εξαναγκασμός περισσότερων παραχωρήσεων στις συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών στο Ντονμπάς. Ωστόσο, η Μόσχα μπορεί ακόμη να κλιμακώσει την ένταση περαιτέρω, εντείνοντας τη σύγκρουση στην αποσχισθείσα περιοχή, προκαλώντας προβλήματα σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή στοχευμένες εισβολές. Η ικανότητα κλιμάκωσης είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα του Κρεμλίνου.

Ben Hall

Θα χάσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Νοέμβριο;

Ναί. Οι Δημοκρατικοί θα χάσουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία σε μια καθαρή ρεπουμπλικανική σαρωτική νίκη. Η ενδιάμεση θητεία είναι συνήθως μια οπισθοδρόμηση για το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο, αλλά το 2022 θα μοιάζει περισσότερο με αυτό που έλαβαν οι Δημοκρατικοί του Μπαράκ Ομπάμα το 2010. Πέρα από τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χειραγωγήσει τις εκλογικές περιφέρειες στις πολιτείες που διοικούν , το οποίο μόνο θα ενισχύσει τη φιλελεύθερη δυσαρέσκεια ενάντια σε ένα σύστημα που θωρούν, όλο και περισσότερο, ότι είναι στημένο εναντίον τους. Έχουν δίκιο. Αλλά το να έχεις δίκιο δεν είναι αποτελεί ανάχωμα ενάντια στην ήττα. Edward Luce

Θα δώσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το ελεύθερο στις πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις;

Ναι. Το ανώτατο δικαστήριο της Αμερικής εξετάζει έναν νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τη άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα επιχειρήματα που τέθηκαν τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δικαστών δεν θέλει πλέον να διατηρήσει τη συνταγματική προστασία που ορίζεται στην απόφαση της υπόθεσης Roe εναντίον Wade του 1973. Η απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Εάν οι δικαστές καταδικάσουν την υπόθεση ορόσημο, περισσότερες από 20 πολιτείες είναι έτοιμες να απαγορεύσουν όλες ή τις περισσότερες αμβλώσεις και το θέμα θα μεταφερθεί στο επίκεντρο των εκλογών του 2022. Brooke Masters

Θα εισβάλει η Κίνα στην Ταϊβάν;

Όχι, τουλάχιστον όχι φέτος. Το ερώτημα είναι δικαιολογημένο δεδομένης της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας πλησίον της Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται περίπου 161 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές. Ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είπε τον Δεκέμβριο ότι οι ασκήσεις έμοιαζαν «πολύ με πρόβες». Αλλά μια επίθεση στην Ταϊβάν θα ενείχε τον κίνδυνο οικονομικής αυτοκτονίας για την Κίνα. Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβάλουν σκληρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τη μερίδα του λέοντος των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ημιαγωγούς που εισάγει η Κίνα κάθε χρόνο. Η οικονομία της Κίνας θα λυγίσει χωρίς αυτά τα τσιπ. James Kynge

Θα εδραιώσει ο στρατός της Μιανμάρ τον έλεγχο του;

Όχι. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Κι, το καθεστώς του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ αντιμετωπίζει την μαζική δυσαρέσκεια ενός οργισμένου λαού. Κανένας ξένος εταίρος, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, δεν την έχει αναγνωρίσει επισήμως ως κυβέρνηση της Μιανμάρ, αν και η Καμπότζη και η Ινδία έχουν κάνει διπλωματικές προσεγγίσεις. Παρά τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της εξέγερσης στα βορειοδυτικά, οι αντάρτικες «δυνάμεις άμυνας του λαού» κατέχουν τμήματα εδάφους. Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και το πραξικόπημα να αποδεικνύεται αποτυχημένο, τα όποια σχέδια των στρατηγών για την επανάληψη των εκλογών του 2020 που έχασε το πληρεξούσιο κόμμα τους φαίνεται απίθανο. John Reed

Μπορεί να αποτραπεί το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων;

Ναί. Οι συνομιλίες γίνονται για να περισώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 που υπέγραψε το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε. Η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο κοντά σε επίπεδα χρήσης σε όπλα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να σώσει τη συμφωνία, αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία που θα πείσει το Ιράν να επιστρέψει στη συμμόρφωση φαίνονται ελάχιστες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε κέρδος ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για μη στρατιωτική χρήση. Το κλειδί, ωστόσο, μπορεί να είναι εάν το Ισραήλ μπορεί να πειστεί να αποφύγει επιθετικές ενέργειες που προκαλούν το Ιράν να περάσει σε ένα επόμενο πιο επικίνδυνο στάδιο. Andrew England

Θα καταφέρουν οι αφρικανικές χώρες να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους;

Όχι. Αν και ορισμένες χώρες, όπως το Μαρόκο και η Νότια Αφρική, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φτάσουν στο επίπεδο που κρίνεται απαραίτητο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, άλλες όχι. Το 2021, οι προσπάθειες για εξασφάλιση αρκετών εμβολίων μέσω αγορών, δωρεών και της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Covax απέτυχαν καθώς οι δυτικές χώρες χρησιμοποίησαν την αγοραστική τους επιρροή για να μπουν «μπροστά στην ουρά». Η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2022. Ωστόσο, νέες παραλλαγές, οι εκλήσεις για ενισχυτικές δόσεις από πλουσιότερες χώρες και τα υλικοτεχνικά προβλήματα σημαίνουν ότι πολλές αφρικανικές χώρες θα συνεχίσουν να υστερούν σε εμβολιασμό. David Pilling

Θα παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου;

Όχι. Ο ακροδεξιός πρώην λοχαγός μπορεί να ορκιζόταν τον Σεπτέμβριο ότι «μόνο ο Θεός μπορεί να με πάρει από την προεδρία», αλλά παρά τους λεονταρισμούς του, μάλλον ένα πιο πεζό τέλος προδιαγράφεται. Ο υψηλός πληθωρισμός και η στάσιμη οικονομία θα συνωμοτήσουν ενάντια στη νίκη του για άλλη μια θητεία στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο πρώην πρόεδρος και σύμβολο της αριστεράς Λουίζ Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα ευνοείται να κερδίσει με μεγάλη διαφορά και είναι μάλλον απίθανο οι λαϊκές μάζες και οι δημοκρατικά διακείμενες ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας να υποστηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια αλά Τραμπ του Μπολσονάρου να προσκολληθεί στην εξουσία μετά την εκλογική ήττα.

Michael Stott

Θα πέσει ο S&P 500 περισσότερο από 10%;

Ναι. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μπορεί να καταφέρει να βγει από μια περίοδο εντατικής νομισματικής τόνωσης χωρίς να διαταράξει τις μετοχές, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο σκληρός για να τισαθευτεί από ότι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι επενδυτές, αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Η πιθανότητα η Fed να χρειαστεί να πατήσει δυνατά τα φρένα είναι πραγματική, ειδικά δεδομένου του πόσο έχει πολιτικοποιηθεί το θέμα του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αν οι αγορές θα παραμείνουν χαμηλά είναι ένα άλλο θέμα.

Katie Martin

Θα μεταρρυθμιστεί το άρθρο 230 των ΗΠΑ για να περιοριστούν οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας;

Όχι. Πολλοί και στα δύο αμερικανικά κόμματα θέλουν να μεταρρυθμίσουν αυτό το κενό που επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να αποφεύγουν τις νομικές ευθύνες για επιβλαβές περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους — αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για διαφορετικά είδη περιεχομένου. Υπάρχουν πολλά προτεινόμενα νομοσχέδια μεταρρύθμισης στο Κογκρέσο και οι αποκαλύψεις πληροφοριοδοτών σχετικά με το τι γνώριζε το Facebook (τώρα Meta) για το πώς οι εφαρμογές του έβλαψαν εφήβους έριξαν λάδι στη φωτιά. Ενώ υπάρχει πίεση και για τις δύο πλευρές να είναι σκληρές με τις εταιρίες τεχνολογίας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, η έλλειψη εύκολης λύσης θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης.

Rana Foroohar

Οι μετοχές της Tesla θα τελειώσουν το έτος υψηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα;

Ναι. Σύμφωνα με οποιαδήποτε παραδοσιακή χρηματοοικονομική μέτρηση, οι μετοχές της Tesla παραμένουν τρελά υπερτιμημένες, παρά τις μεγάλες απώλειες προς το τέλος του έτους. Μια αναλογία τιμής/κέρδους που έχει ξεπεράσει το 300 το 2021 προϋποθέτει ότι ό,τι μπορεί να πάει σωστά στην Tesla θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά στο απροσδιόριστο μέλλον. Αλλά οι μετοχές της Tesla έχουν γίνει κάτι περισσότερο από μια αξίωση για μελλοντικές εταιρικές ταμειακές ροές. Χάρη στην εύγλωττη χαρισματικότητα του διευθύνοντος συμβούλου Ίλον Μασκ, έχουν γίνει εναλλακτικά NFT: μη οικονομικά εισιτήρια για το μέλλον. Στην αγορά υπάρχουν περισσότεροι αγοραστές παρά πωλητές αυτού του συγκεκριμένου είδους τόκεν.

John Thornhill

Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες την καταστολή των κρυπτονομισμάτων που επέβαλε η Κίνα;

Όχι. Τρεις μήνες αφότου η Κίνα κήρυξε όλες τις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων «παράνομες», εξακολουθεί να θεωρείται ως ακραίο μέτρο. Οι περισσότερες ρυθμιστικές αρχές λένε ότι μια ευρεία απαγόρευση κρυπτονομισμάτων θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί σε αγορές με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι ρυθμιστικές αρχές, ειδικά στη Δύση, είναι επίσης φυσικά ανθεκτικές στο να κηρύξουν παράνομη κάποια δραστηριότητα της αγοράς χωρίς κάποιον πολύ σοβαρό λόγο, όπως αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει συντελεστεί πραγματική ζημιά. Στις περισσότερες χώρες, η προσέγγιση είναι η τοποθέτηση προστατευτικών φραγμών. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νομοθεσία που περιλαμβάνει την απαγόρευση έκδοσης ορισμένων τύπων κρυπτονομισμάτων σε μη-τραπεζικές οντότητες και η ΕΕ έχει συντάξει σχέδια κανόνων για τη ρύθμιση όσων εμπορεύονται και εκδίδουν κρυπτονομίσματα. Μια εξαίρεση στην τάση είναι η Ινδία, η κυβέρνηση της οποίας δήλωσε τον Νοέμβριο ότι σκέφτεται να απαγορεύσει τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα.

Laura Noonan

Θα έρθουν περισσότεροι μουσικοί αντιμέτωποι με τη δύναμη των κολοσσών του streaming;

Ναι. Όταν η Adele ζήτησε από το Spotify να δυσκολέψει τους χρήστες να ανακατέψουν τα κομμάτια στο άλμπουμ της «30», η υπηρεσία ροής απάντησε με αυταρέσκεια στο Twitter: «Ότιδήποτε για σένα». Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολόγισε ότι το 80% των ροών προέρχονται από το 1% των καλλιτεχνών. Το να συνεχίζουν να «γλυκαίνουν» αυτή την «αφρόκρεμα» είναι ζωτικής σημασίας, όπως και οι προσπάθειες του Spotify να τα «βρει» με την Τέιλορ Σουίφτ όταν αυτή απέσυρε προσωρινά τον κατάλογό της από την υπηρεσία το 2014. Ωστόσο, οι πλατφόρμες ροής πρέπει να προσέχουν να μην καταντήσουν απλοί υπηρέτες για τους σούπερ σταρ. Όταν το Spotify το παράκανε με την προώθηση του άλμπουμ Scorpion του Ντρέικ το 2018, οι οργισμένοι συνδρομητές ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω. Η πολιτική «οτιδήποτε για εσάς» θα ενταθεί, αλλά η δουλοπρέπεια επίσης εγκυμονεί κινδύνους.

Ludovic Hunter-Tilney

Θα σκάσει η φούσκα στα NFT που σχετίζονται με την τέχνη;

Όχι. Από την πώληση 69 εκατομμυρίων δολαρίων της Beeple στον οίκο Christie’s τον Μάρτιο, τα NFT που σχετίζονται με την τέχνη έχουν πολλαπλασιαστεί με ρυθμό που έχει εκπλήξει τους πάντες. Γκαλερί και οίκοι δημοπρασιών έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα NFT. Κορυφαίοι καλλιτέχνες – μεταξύ αυτών και ο Ντέιμιαν Χιρστ – συμμετείχαν με ειδικά έργα. Μια λεγεώνα άγνωστων ονομάτων λανσάρουν νέα NFT κάθε μέρα. Το φαινόμενο έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής φούσκας, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια απότομη διόρθωση. Αλλά ο αριθμός των παικτών που μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, η ευελιξία και η ταχύτητα καινοτομίας τους σημαίνει ότι για το 2022, τουλάχιστον, αυτή η αγορά θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Όμως, τι θα γίνει την μεθεπόμενη χρονιάς: caveat emptor (οι αγοράζοντες ας προσέχουν).

Jan Dalley