Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D), ξεκαθαρίζει ότι ένα από τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, είναι η σωστή αξιοποίηση των εσόδων από τις εκπομπές ρύπων.
Όπως επισημαίνεται από το γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή, τα ποσά αυτά επιβάλλονται από την ΕΕ ως πέναλτι στα κράτη-μέλη, τα οποία πληρώνουν οι καταναλωτές και επιστρέφονται ως έσοδα στο κράτος (ποσοστό γύρω στο 3% αποκόπτεται μόνιμα από την ΕΕ) και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την στήριξη νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ιδίως των ενεργειακά φτωχών και ευάλωτων καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του προς την Επιτροπή, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης στην τιμή της ενέργειας και για το κατά πόσον τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων (βάσει του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών-ΣΕΔΕ) μπορεί να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα από τα κράτη για παροχή στήριξης προς νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και όχι μέσω μιας γενικότερης πολιτικής.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει και τα εξής:

«Η αξιοποίηση των εσόδων από το τρέχον Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) για τη χρηματοδοτική στήριξη κοινωνικών πτυχών που αφορούν νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ιδίως τους ενεργειακά φτωχούς και ευάλωτους καταναλωτές είναι ένα από τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, σύμφωνα με την οδηγία για το ΣΕΔΕ.» Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που αρμόζουν περισσότερο στην κατάσταση και τους πολίτες του και «ότι τα κράτη μέλη έλαβαν επιπλέον έσοδα από το ΣΕΔΕ ύψους 10,8 δισ. EUR τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.»

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σαφής ως προς εκείνα τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος με σημαντική επιστροφή ποσών λόγω εκπομπής ρύπων, τα οποία μπορούν να τα αξιοποιούν ή μέρος τους, για την προσωρινή στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών νοικοκυριών. Η Κύπρος αναμένεται να έχει επιστροφή γύρω στα €160 εκατομμύρια για το 2021, μετά την αποκοπή ενός ποσοστού από την ΕΕ. Επιπλέον, η Κύπρος θα καταβάλει άλλο ένα πέναλτι γύρω στα €50 εκατομμύρια λόγω της αποτυχίας της να ικανοποιήσει τον στόχο του 10% πράσινης ενέργειας για τις συγκοινωνίες.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια