Τελικά οι Αμερικανοί δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται για τον… ρωσικό δάχτυλο στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη δεδομένου πως η διαμάχη τους ωφέλησε και με το παραπάνω. Με την Ευρώπη να στρέφεται σε αμερικανικές εισαγωγές LNG για να καλύψει τις ανάγκες της εν μέσω της χειμερινής περιόδου, οι ΗΠΑ αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά στη θέση της νούμερο ένα χώρας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο!

Πραγματικά, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που συνέλεξε το πρακτορείο Bloomberg, οι εξαγωγές από τους Αμερικανούς παραγωγούς κατάφεραν για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο, να ξεπεράσουν αυτές του Κατάρ που επί χρόνια κυριαρχούσε στον κλάδο.

Πρόκειται για μια επιτυχία που θεωρείται αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας που λαμβάνει χώρα την τελευταία δεκαετία, με σημαντικές επενδύσεις και ενίσχυση της παραγωγής μέσω σχιστολιθικών αποθεμάτων, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μετατραπούν από σημαντικό εισαγωγέα LNG σε κορυφαία χώρα εξαγωγής!

Υπολογίζεται πως από το 2010 μέχρι σήμερα, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας έχει εκτοξευτεί κατά περίπου 70%, ενώ και με τα έργα που έχουν δρομολογηθεί –όπως το νέο σταθμό Calcasieu Pass LNG Terminal στην Λουιζιάνα- εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη της χρονιάς οι ΗΠΑ θα διαθέτουν την μεγαλύτερη εξαγωγική δυνατότητα στον κόσμο.

Βεβαίως, οι ανταγωνίστριες χώρες, ήτοι κυρίως το Κατάρ και η Αυστραλία, δεν μένουν με… σταυρωμένα τα χέρια. Το ίδιο το Κατάρ έχει στα σκαριά ένα κολοσσιαίο σχέδιο με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων έτσι ώστε να διευρύνει σημαντικά την παραγωγή του και την εξαγωγική του δυνατότητα παραμένοντας στην κορυφή του κλάδου για τουλάχιστον τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός της παραγωγής στους 126 εκατ. τόνους LNG το χρόνο. Και βέβαια η άνοδος των ενεργειακών τιμών για την ώρα παρέχει στη χώρα τη ρευστότητα που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων της.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη παραμένει κορυφαίος στόχος για τις εξαγωγικές χώρες, που ελπίζουν να εκμεταλλευτούν και τον πολιτικό παράγοντα της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.

Για τους Αμερικανούς παραγωγούς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μεταφράστηκε σε μια κάθετη αύξηση των παραγγελιών που για το Δεκέμβριο έφτασαν να καλύψουν έως και το 13% της αμερικανικής παραγωγής LNG, ένα νούμερο επτά(!) φορές πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πέντε χρόνια πριν.

Συνολικά για το 2021, από τα εξαγωγικά τέρμιναλ LNG των ΗΠΑ μετακινήθηκαν 1.043 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, ένας αριθμός ρεκόρ, με την Ασία να παραμένει κορυφαίος προορισμός, αλλά την Ευρώπη να ανεβαίνει συνεχώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή