Με την ισχυρή συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επάνοδο των αγοραστών από την εορταστική ραστώνη (όπως έδειξε και ο τζίρος), το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει θετικά σήμερα, απορροφώντας μάλιστα και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ του ταμπλό του.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 906,48 μονάδες, με τον τζίρο να έχει βελτιωθεί αισθητά από τα επίπεδα των αρχών της εβδομάδας, καθώς ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5%, ενώ η απόδοση του τραπεζικού δείκτη έφτασε το 3,67%.

Πολύτιμη η τραπεζική συνδρομή

Πολύτιμες οι τραπεζικές βοήθειες που έλαβε σήμερα η αγορά, καθώς όχι μόνο έδωσαν το σύνθημα ότι ο κλάδος – σηματωρός βγαίνει από την συσσώρευση του Δεκεμβρίου, αλλά και ότι θα στηρίξει την αγορά σε μια περίοδο που οι αναταράξεις διεθνώς είναι έντονες. Επίσης, θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν προσανατολίζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την οικονομική δραστηριότητα, επομένως η αγορά αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τα επίπεδα ρίσκου στα χαρτοφυλάκια της.

Επίσης, υποστηρικτικές είναι και οι πολιτικές στους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα ακόμη μέτρο στήριξης λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, εξέλιξη που μπορεί να ανακόψει πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Άλλωστε η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κεντρικό επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος φέτος, λόγω των αναμενόμενων ισχυρών επιπέδων ανάπτυξης.

Ο δρόμος προς τις 930 μονάδες

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γενικός δείκτης παραμένει στο κανάλι προς τις 930 μονάδες, το οποίο θα αναιρεθεί εάν το κλίμα από τις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να είναι αρνητικό. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες στην αγορά που θεώρησαν ότι η χθεσινή αργία στο ΧΑ βοήθησε την εγχώρια αγορά ώστε να μην ανέβει κι αυτή στο παγκόσμιο κύμα πιέσεων που προκάλεσαν τα πρακτικά της Fed. Διότι, ακόμη και οι πιο ισχυρές αγορές χτες δέχτηκαν τις αναταράξεις από τον επιθετικό τόνο περί σύσφιξης της πολιτικής, μιας από τις μεγαλύτερες κεντρικές (αν όχι η μεγαλύτερη) τράπεζες του πλανήτη.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,43%, με τις Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 2,52% και 2,40% αντίστοιχα. Αλλά είχαν “απέναντι” το -2,15% της Jumbo, αλλά και τις άνω του 1% απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες