Μια δεύτερη ανάγνωση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα, επιχειρεί η Oxford Economics, επισημαίνοντας ότι τα «γεράκια» της FOMC σηματοδοτούν τη μείωση του ισολογισμού από τα μέσα του 2022

Σύμφωνα με την Oxford Economics, τα πρακτικά από τη συνάντηση πολιτικής της FOMC στις 14 – 15 Δεκεμβρίου αντανακλούσαν την αυξανόμενη δυσφορία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής με τον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρότερη εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας παρά τους καθοδικούς κινδύνους λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ο επιθετικός τόνος των πρακτικών υπογραμμίζει την πιθανότητα τριών αυξήσεων επιτοκίων φέτος, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια μείωση του μεγέθους του ισολογισμού που θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα του 2022.

Οι αναλυτές της Oxford Economics, βλέπουν τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάιο του 2022, ακολουθούμενη από άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Με τη FOMC να διπλασιάζει τον ρυθμό tapering του QE στα 30 δισεκατομμύρια δολ/μήνα, πρόκειται να τερματίσει τη μείωση αυτή τον Μάρτιο του 2022.

Η μελλοντική καθοδήγηση της Fed υποδηλώνει ότι η επιτροπή θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της ήδη από τον Ιούνιο. Αυτό θα ήταν πολύ γρηγορότερο από την προηγούμενη πορεία του προς την ομαλοποίηση του ισολογισμού, αλλά θα εξακολουθούσε να είναι πιθανώς μετρημένο και προβλέψιμο.

Οι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός αυξανόταν ταχύτερα και ευρύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει προηγούμενα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό αντικατόπτριζε τα συνεχιζόμενα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο και να είναι πιο διαδεδομένες από το αναμενόμενο – κάτι που θα επιδεινωθεί από την εξάπλωση της Όμικρον.

«Οι συμμετέχοντες ανέμεναν γενικά τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού να επιμείνουν για το επόμενο έτος τουλάχιστον».

Λόγω της καθυστερημένης ανάκαμψης στη συμμετοχή στην εργασία, οι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν προσεκτικά το ποσοστό αποχωρήσεων, τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς ως ενδείξεις μέγιστης απασχόλησης. Η έκθεση JOLTS του Νοεμβρίου έδειξε έναν αριθμό ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων που εγκατέλειψαν τις εργασίες τους, γεγονός που υποδηλώνει επίσης συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στους μισθούς. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε αλλά παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και η αναλογία ανέργων ανά θέσεις εργασίας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή