Μερικές φορές τα αντικείμενα στον καθρέφτη είναι πιο μακρυά από όσο φαίνονται.

Το 2004, στελέχη της Federal Reserve αποφάσισαν να επισπεύσουν τη δημοσίευση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις τους για τη χάραξη πολιτικής. Αντί να περιμένουν μετά την επόμενη συνάντησή τους για να δημοσιεύσουν τα πρακτικά, επέλεξαν να τα δημοσιοποιήσουν μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκαν οι αξιωματούχοι, θα βοηθούσε τις αγορές να ερμηνεύσουν τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία των επιτοκίων. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, στην εποχή της Covid-19 τρεις εβδομάδες μπορεί να φαίνονται σαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πόσο επίμονος μπορεί να αποδειχθεί ο πληθωρισμός και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας και πώς αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια «νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι συμμετέχοντες προηγουμένως ανέμεναν». Αλλά, με τους επενδυτές να είναι πιο ανήσυχοι λόγω της παραλλαγής Όμικρον, οι μετοχές υποχώρησαν απότομα.

Η Όμικρον είχε μικρή «παρουσία» στα πρακτικά, ωστόσο, και στο βαθμό που είχε, δεν φάνηκε να έχει μεγάλη επίδραση στη σκέψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι αρκετοί συμμετέχοντες στη συνάντηση ανέφεραν ότι «δεν έβλεπαν ακόμη τη νέα παραλλαγή ως ουσιαστική αλλαγή της πορείας της οικονομικής ανάκαμψης».

Η εκτόξευση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι κάτι που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν εύκολα να προβλέψουν. Την εβδομάδα πριν από τη συνάντησή τους, καταγράφηκαν περίπου 836.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Υπήρξαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, παρά την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησαν σε σχετικά λίγους νέους περιορισμούς, η Όμικρον προκάλεσαν ιδιαίτερη αναστάτωση. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, νοσούντων ή που ανησυχούν ότι θα νοσήσουν, μένουν σπίτι και δεν πάνε στις εργασίες τους, ενώ πολλοί άλλοι παραιτούνται από προσωπικές δραστηριότητες, όπως το να τρώνε έξω. Ως αποτέλεσμα, πολλές οικονομικές δραστηριότητες δεν πραγματοποιούνται.

Ωστόσο,  δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αυτή η φαινομενική ξαφνική επιβράδυνση της οικονομίας θα επηρεάσει τις προοπτικές και την πολιτική πορεία της Fed τους επόμενους μήνες. Δεδομένου του πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει ενδέχεται να κορυφωθεί σύντομα, ακολουθώντας μια πορεία παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή. Επιπλέον, επειδή πλήττει πολλά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα, η φύση της επίδρασής της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να είναι διαφορετική από την εμπειρία με προηγούμενες παραλλαγές, των οποίων τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο συγχρονισμένα. Αλλά αυτές είναι πιθανότητες και όχι βεβαιότητες.

Εν τω μεταξύ, η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου. Αυτό απέχει μόλις τρεις εβδομάδες. Μέχρι τότε όλα θα μπορούσαν να φαίνονται πολύ διαφορετικά.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα