Μόλις πριν από δυο ημέρες, ο Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι η Αγγλία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το κύμα της Όμικρον χωρίς την επιβολή λοκντάουν. Όμως παραδέχτηκε την τεράστια πίεση που θα δεχτεί αυτόματα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Σήμερα ήδη οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις δέχτηκαν να στείλουν μέχρι το τέλος του μήνα, τουλάχιστον 200 στρατιωτικούς αποκλειστικά για τα νοσοκομεία του Λονδίνου.

Είναι αλήθεια πως εδώ και ημέρες τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σταθερά πάνω από τις 180.000, ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε μία εβδομάδα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 65%. Tώρα στα νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται 17.988 ασθενείς με κόβιντ και από αυτούς οι 4.000 βρίσκονται μόνο στην πρωτεύουσα.

Μέχρι και 10.000 η καθημερινή έλλειψη υγειονομικών

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας της Όμικρον σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών έχουν δημιουργήσει πανικό στο NHS και ιδιαίτερα στις μονάδες της πρωτεύουσας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του NHS, υπολογίζεται ότι καθημερινά στα νοσοκομεία του Λονδίνου δηλώνουν ασθένεια σχεδόν 10.000 εργαζόμενοι, όπου τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είναι λόγω κόβιντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα του χρόνου έλειπαν πάνω από 35.000 υγειονομικοί, επειδή κόλλησαν κόβιντ ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο υπουργός υγείας, Σάατζιτ Τζάβιντ, ζητά επιτακτικά από τον κόσμο να εμβολιαστεί, καθώς αν και γενικά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, με το 90,2% να έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το 82,7% τη δεύτερη και το 60,6% και την τρίτη, η αντιστοιχία των αριθμών αυτών στο Λονδίνο είναι 69% πρώτη δόση, 63% δεύτερη και μόνο το 40% τρίτη δόση εμβολίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός καλείται να βοηθήσει την κατάσταση, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο 1.800 στρατιωτικοί έχουν υποστηρίξει το NHS, είτε εντός των νοσοκομείων, είτε ως οδηγοί ασθενοφόρων, είτε ως εθελοντές στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Ανάσα» για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Και ενώ επικρατεί αυτό το κλίμα, όσοι από σήμερα εισέρχονται στην Αγγλία δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδείξουν αρνητικό τεστ. Βέβαια θα παραμένει η επιβολή τεστ μέχρι τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους, όμως καταργείται η καραντίνα που προβλεπόταν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Από την Κυριακή μάλιστα θα γίνεται αποδεκτό και ένα απλό ράπιντ τεστ από ιδιωτική κλινική, ως αντικατάσταση στα πανάκριβα PCR τεστ.

Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν αυστηρά μόνο τους διπλά ή τριπλά εμβολιασμένους και όχι όσους έχουν λάβει μία δόση ή είναι ανεμβολίαστοι.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας