Οι τρεις κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών, γνωστοί και ως Big Three, σημείωσαν πωλήσεις ρεκόρ 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, καθώς η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου και ένα κύμα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων συλλεκτών άνοιξαν την όρεξη….

Ο οίκος Christie’s ανέφερε συνολικές πωλήσεις 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων πέντε ετών.

Ο Sotheby’s ανέφερε συνολικές πωλήσεις 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την καλύτερη επίδοση στην 277χρονη ιστορία της εταιρείας, και η Phillips είπε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, επίσης ρεκόρ εταιρείας.

«Κάθε κατηγορία έχει καλύτερη απόδοση», δήλωσε ο Guillaume Cerutti, Διευθύνων Σύμβουλος της Christie’s.

Τα αρχεία δημοπρασιών υπογραμμίζουν την άνοδο του παγκόσμιου πλούτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα, η χαλάρωση νομισματική πολιτική παγκοσμίως, η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και η ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα ρευστότητας για τους πλούσιους αγοραστές.

Η έκρηξη στις κρυπτογραφικές και διαδικτυακές συναλλαγές μετοχών δημιούργησε επίσης μια νέα γενιά νέων, πλούσιων συλλεκτών που άρχισαν να αγοράζουν τα πάντα, από έργα τέχνης και κλασικά αυτοκίνητα μέχρι πολυτελή προϊόντα, κρασί, ρολόγια και διαμάντια στο Διαδίκτυο.

Το πιο ακριβό έργο που δημοπρατήθηκε φέτος ήταν το γιγάντιο «Femme assise pres d’une fenetre» του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο έφτασε τα 103,4 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s. Το δεύτερο ήταν το «In This Case» του Jean-Michel Basquiat, το οποίο κόστισε 93,1 εκατομμύρια δολάρια.

Καταλύτης όλης αυτής της ανάπτυξης — από τα αριστουργήματα καλών τεχνών μέχρι τα συλλεκτικά αθλητικά παπούτσια — ήταν μια νέα γενιά συλλεκτών που δεν είχαν υπάρξει ποτέ πελάτες των μεγάλων οίκων δημοπρασιών.

Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι το 44% των συμμετεχόντων σε δημοπρασίες ήταν νέοι στον «παιχνίδι», ενώ οι μισοί από τους αγοραστές στη Phillips ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι.
Στον οίκο Christie’s, το 35% όλων των αγοραστών ήταν νέοι, με τα δύο τρίτα να εισέρχονται μέσω διαδικτυακών πωλήσεων. Το ένα τρίτο των νέων αγοραστών τους ήταν millennials.

Η άνοδος των NFT έδωσε επίσης ώθηση στις πωλήσεις.

Ο Christie’s ξεκίνησε την έκρηξη δημοπρασιών NFT τον Μάρτιο και συγκέντρωσε συνολικές πωλήσεις NFT 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Sotheby’s ανέφερε πωλήσεις NFT ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα λάνσαρε το Sotheby’s Metaverse, μια νέα αγορά για NFTs.

Η κατηγορία πολυτελείας, που περιλαμβάνει ρολόγια, κοσμήματα, κρασί, τσάντες και άλλα είδη μόδας, είχε μερικές από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις με τιμές και ζήτηση. Η Phillips Watches είδε μια άνευ προηγουμένου χρονιά «White Glove», δηλαδή πουλήθηκε το 100% των παρτίδων που προσφέρθηκαν σε δημοπρασία, για ένα σύνολο 209,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο οίκος Sotheby’s και Christie’s ανέφεραν πωλήσεις πολυτελείας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς οι πλούσιοι ανέβασαν τις τιμές πολύ πέρα ​​από τις εκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων. Στον οίκο Sotheby’s, σχεδόν τα δύο τρίτα των παρτίδων πολυτελείας πουλήθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις τους.

Οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών επωφελήθηκαν επίσης από τη συνεχιζόμενη ισχύ στις λεγόμενες ιδιωτικές πωλήσεις, όπου τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται απευθείας σε αγοραστές χωρίς δημοπρασία. Οι ιδιωτικές πωλήσεις του Christie έφτασαν το ρεκόρ των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Sotheby’s έφτασε τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έρχονταν επίσης πλούσιοι αγοραστές από όλο τον κόσμο, ειδικά την Ασία. Οι Ασιάτες αγοραστές αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων στον Christie’s και το 46% των προσφορών και αγορών για παρτίδες άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Sotheby’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή