Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στον κλάδο των ημιαγωγών την Παρασκευή, αφού δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες — η Samsung Electronics και η STMicroelectronics — εξέδωσαν θετικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Infineon, η ολλανδική εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων για ημιαγωγούς ASML και η αυστριακή εταιρεία κατασκευής αισθητήρων Ams AG είδαν αμφότερες τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται πάνω από 2% στις πρωινές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η STMicro κατέγραψε άνοδο της τιμής της μετοχής της κατά πάνω από 4% μετά την ανακοίνωση υψηλότερων από το αναμενόμενο πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο την Παρασκευή. Η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε έσοδα του τέταρτου τριμήνου άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ήταν πάνω από την πρόβλεψη της εταιρείας για 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις της STMicro για ολόκληρο το 2021 ανήλθαν σε 12,76 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 24,9% σε σχέση με πέρυσι.

Καλύτερο τρίμηνο για την Samsung εδώ και 4 χρόνια

Κατά τα άλλα, η Samsung εκτίμησε την Παρασκευή ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 52% ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης για τσιπ μνήμης και των αυξανόμενων παραγγελιών για συμβατικές υπηρεσίες κατασκευής τσιπ.

Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, το τελευταίο τρίμηνο θα είναι το καλύτερο τελευταίο τρίμηνο του νοτιοκορεατικού τεχνολογικού γίγαντα από το 2017.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone και μικροτσίπ μνήμης στον κόσμο δήλωσε ότι αναμένει να καταγράψει κέρδη σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο. Θα κυκλοφορήσει το πλήρες σύνολο των αριθμών του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η ζήτηση για ημιαγωγτούς έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού που οδήγησε σε παγκόσμια έλλειψη στον κλάδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξημένους χρόνους παράδοσης σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του νέου PlayStation 5.

Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει τις μετοχές ορισμένων εταιρειών ημιαγωγών να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου καταγράφεται έλλειψη σε μικροτσίπ.

Για παράδειγμα, η ASML, η οποία πουλά εξαιρετικά πολύπλοκα μηχανήματα κατασκευής τσιπ «λιθογραφίας» σε εταιρείες όπως η Samsung, η Intel και η TSMC, έχει δει την τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ να αυξάνεται κατά 66% τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία