Η ενίσχυση της Wall Street την περσινή χρονιά βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη, του τεχνολογικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί μαζί, η Apple ( η αξία της οποίας πέρασε προ ημερών το κατώφλι των τριών τρισ. δολαρίων), η Microsoft, η Aplhabet, η Tesla και η Nvidia, ήταν υπεύθυνοι για 8,8 ποσοστιαίες μονάδες από την συνολική κερδοφόρα απόδοση που κατέγραψε ο δείκτης S&P 500 για τη χρονιά. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη πως μερικά χρόνια πριν, το 1985, το μερίδιο τους δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Η επίδοση αυτή είναι λογική αν λάβουμε υπόψη, όπως εξηγεί η UBS σε σημείωμα της, πως πλέον οι μεγάλες εταιρείες (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla) αναλογούν στο 23% του δείκτη. Αν και η αναλογία αυτή σημαίνει πως η πορεία των εταιρειών αυτών και των μετοχών τους παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοση του δείκτη, η UBS εκτιμά πως υπάρχουν κι αλλού ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις στον τεχνολογικό κλάδο και μάλιστα κάνει ειδικά λόγο για τις εταιρείες της ομάδας των λεγόμενων «ανατρεπτικών τεχνολογιών», ήτοι ABCs (Artificial intelligence, Big data, Cybersecurity).

Η αναπτυξιακή δυνατότητα των ABCs 

Αναφορικά με την αγορά του κλάδου της Τεχνητής Νοσημοσύνης, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια που μπορεί να φτάσει έως και το 20% ετησίως, αγγίζοντας τα 90 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. Κοινώς μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η συνολική της αξία θα υπερδιπλασιαστεί!

Αντιστοίχως, ο κλάδος των «big data (solutions)» που ασχολείται με την διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8% ετησίως, μέχρι το 2025.

Τεράστιες είναι οι δυνατότητες που εμφανίζει και ο ευρύτερος κλάδος των εταιρειών που ασχολούνται με τα κυβερνοεγκλήματα (cybercrime) και την κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με την περσινή έκθεση Norton Cyber Safety Insights Report, περίπου 330 εκατ. άνθρωποι σε δέκα χώρες έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων και κυβερνοεγκλημάτων μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, ξοδεύοντας κατόπιν 2,7 δισεκατομμύρια ώρες για να διαχειριστούν την επίθεση και τις συνέπειες της.

Η UBS, στις εκτιμήσεις της, υποστηρίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου που ασχολείται με την αποτροπή του cybercrime θα εκτοξευτεί κατά μέσο όρο στο 10% ετησίως μέχρι το 2025, χάρη στη συνεχή ροή νέων δαπανών και επενδύσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των επιχειρήσεων.

Κοινώς ο ευρύτερος κλάδος των ABCs παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, με μέσο όρο αύξησης εσόδων στο 10% ετησίως μέχρι το 2025 και μέσο όρο ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή στο 16%, που προφανώς θα αποτυπωθεί στις μετοχές τους και άρα στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη