
Πάνω από 7 δισ. δολάρια φαίνεται να ξόδεψε τελικά η Τουρκία και η κεντρική της τράπεζα μόνο μέσα στο Δεκέμβριο προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σημαίνουν πως η πραγματική ζημιά για το τουρκικό νόμισμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νούμερο αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε καταρχάς η ίδια η κεντρική τράπεζα, την περασμένη Παρασκευή, που έδειξαν πως «έκαψε» συνολικά 7,3 δισ. δολάρια από τα στρατηγικά της αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της λίρας. Ωστόσο, το νούμερο αυτό αφορά μόνο τις επίσημες παρεμβάσεις.
Αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα δαπάνησε ακόμη περισσότερα κονδύλια σε ξένο συνάλλαγμα με έμμεσες παρεμβάσεις στην αγορά που δρομολόγησε μέσα από τις κρατικές τράπεζες.
Μικρά οφέλη
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν για να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρα απέφεραν ως ένα βαθμό καρπούς με τη λίρα να ανεβαίνει από το ιστορικό χαμηλό των 18,36 έναντι του δολαρίου γύρω στις 11 λίρες προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ωστόσο, έχει αρχίσει και πάλι να αποδυναμώνεται στα επίπεδα των 14 λιρών.
Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και δη, την επάρκεια των πολεμοφοδίων της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να συνεχίσει να ανακόπτει την καθοδική τροχιά του νομίσματος με δεδομένο και το βάρος του εξωτερικού χρέους της χώρας που εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 170 δισ. δολάρια.
Σε ανάλυση της προ ημέρων η αμερικανική Goldman Sachs προειδοποίησε πως τα μεικτά αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, πέφτοντας κατά άλλα 15 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2021, στα 111 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα καθαρά αποθέματα (που δεν περιλαμβάνουν τον δανεισμό από τουρκικές τράπεζες και έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες) είναι δραματικά χαμηλότερα φτάνοντας τα -66 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα στοιχεία υπονοούν πως έχουν γίνει κολοσσιαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας.
Θολό τοπίο
Με φόντο τα αισθητά μειωμένα αποθέματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, Τιμ Ας θεωρεί πως η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει το ίδιο μοτίβο για πολύ ακόμη. «Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορέσει να το κάνει για πολύ ακόμη, αν μάλιστα διατηρήσει το ρυθμό των παρεμβάσεων που είδαμε μέσα στο Δεκέμβριο».
Θυμίζουμε πως οι πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα διογκώθηκαν αφότου η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε, ουσιαστικά μετά από την εντολή του σουλτάνου, να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια. Συνολικά μέσα σε τέσσερις μήνες τα επιτόκια περικόπηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14%, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει φτάνοντας επισήμως το 36%, τον περασμένο μήνα. Την ίδια ώρα οι απώλειες για την λίρα ξεπέρασαν το 45% για τη χρονιά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Παρά το γεγονός πως η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους ίδιους τους Τούρκους που δεν μπορούν να αντέξουν τις ανατιμήσεις, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να μην αλλάξει ρότα. Και με τους ξένους επενδυτές να δείχνουν ακόμη πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του σουλτάνου και τις επιλογές του, η χρονιά προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη για το τουρκικό νόμισμα.


Latest News

Με άλλη επωνυμία θα συνεχίσουν τα McDonald's στη Ρωσία
Νέο brand και νέοι εμπορικοί όροι συνεργασίας για όσους θελήσουν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της γρήγορης εστίασης

Κίνα: Κινδυνεύει να «χάσει» την Τσεχία;
«Δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις» του Πεκίνου, λέει η Πράγα

«Κόκκινη κάρτα» Καναδά σε Huawei και ZTE για το 5G
Πρόσχημα για πολιτική χειραγώγηση, απαντούν οι κινεζικές εταιρείες

Κατάρ: Θα αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το 2024
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Σε όλο και λιγότερα χέρια οι αμπελώνες της ΕΕ - Η 4η θέση της Ελλάδας
Μεταξύ 2015 και 2020, στην ΕΕ σημειώθηκε απότομη μείωση του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Σρέντερ: Παραιτείται από τη Rosneft - Μένει στην Gazprom;
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη συμμετοχή του σε ρωσικούς κολοσσούς

Μπάιντεν: Από την Ευρώπη στην Ασία - Περιοδεία με πρώτο σταθμό τη... Samsung
«Το μέλλον θα γραφτεί στον Ινδο-Ειρηνικό» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Αντίστροφη μέτρηση για το «Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού»

Φινλανδία: Στην υγειά του... ΝΑΤΟ με νέα μπύρα
Η λάγκερ ονομάζεται Otan olutta – με την πρώτη λέξη να αντιστοιχεί στο ακρωνύμιο του ΝΑΤΟ στα γαλλικά

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες αερίου
Πόσο θα υποχωρήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

«Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη η Morgan Stanley
Το επενδυτικό τοπίο είναι σαν να οδηγείς εν ώρα αιχμής υπό καταρρακτώδη βροχή