Πάνω από 7 δισ. δολάρια φαίνεται να ξόδεψε τελικά η Τουρκία και η κεντρική της τράπεζα μόνο μέσα στο Δεκέμβριο προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σημαίνουν πως η πραγματική ζημιά για το τουρκικό νόμισμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νούμερο αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε καταρχάς η ίδια η κεντρική τράπεζα, την περασμένη Παρασκευή, που έδειξαν πως «έκαψε» συνολικά 7,3 δισ. δολάρια από τα στρατηγικά της αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της λίρας. Ωστόσο, το νούμερο αυτό αφορά μόνο τις επίσημες παρεμβάσεις.
Αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα δαπάνησε ακόμη περισσότερα κονδύλια σε ξένο συνάλλαγμα με έμμεσες παρεμβάσεις στην αγορά που δρομολόγησε μέσα από τις κρατικές τράπεζες.
Μικρά οφέλη
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν για να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρα απέφεραν ως ένα βαθμό καρπούς με τη λίρα να ανεβαίνει από το ιστορικό χαμηλό των 18,36 έναντι του δολαρίου γύρω στις 11 λίρες προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε, ωστόσο, έχει αρχίσει και πάλι να αποδυναμώνεται στα επίπεδα των 14 λιρών.
Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και δη, την επάρκεια των πολεμοφοδίων της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να συνεχίσει να ανακόπτει την καθοδική τροχιά του νομίσματος με δεδομένο και το βάρος του εξωτερικού χρέους της χώρας που εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 170 δισ. δολάρια.
Σε ανάλυση της προ ημέρων η αμερικανική Goldman Sachs προειδοποίησε πως τα μεικτά αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, πέφτοντας κατά άλλα 15 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2021, στα 111 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα καθαρά αποθέματα (που δεν περιλαμβάνουν τον δανεισμό από τουρκικές τράπεζες και έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες) είναι δραματικά χαμηλότερα φτάνοντας τα -66 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα στοιχεία υπονοούν πως έχουν γίνει κολοσσιαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας.
Θολό τοπίο
Με φόντο τα αισθητά μειωμένα αποθέματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, Τιμ Ας θεωρεί πως η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει το ίδιο μοτίβο για πολύ ακόμη. «Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορέσει να το κάνει για πολύ ακόμη, αν μάλιστα διατηρήσει το ρυθμό των παρεμβάσεων που είδαμε μέσα στο Δεκέμβριο».
Θυμίζουμε πως οι πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα διογκώθηκαν αφότου η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε, ουσιαστικά μετά από την εντολή του σουλτάνου, να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια. Συνολικά μέσα σε τέσσερις μήνες τα επιτόκια περικόπηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14%, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει φτάνοντας επισήμως το 36%, τον περασμένο μήνα. Την ίδια ώρα οι απώλειες για την λίρα ξεπέρασαν το 45% για τη χρονιά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Παρά το γεγονός πως η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους ίδιους τους Τούρκους που δεν μπορούν να αντέξουν τις ανατιμήσεις, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να μην αλλάξει ρότα. Και με τους ξένους επενδυτές να δείχνουν ακόμη πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του σουλτάνου και τις επιλογές του, η χρονιά προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη για το τουρκικό νόμισμα.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων