Την σταθεροποίηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Καζακστάν, μετά από αρκετές ημέρες βίαιων ταραχών που σηματοδότησαν τη χειρότερη αναταραχή που έπληξε τη χώρα στα περίπου τριάντα χρόνια ανεξαρτησίας της. Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές ζημιές είναι σημαντικός.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο του Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, διευκρινίζοντας πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και αποκατέστησαν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός είναι θλιβερός.

Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα που ανακοινώθηκαν από τις αρχές, συνολικά 164 άνθρωποι –ανάμεσα τους και δύο παιδιά- σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα στο πλαίσιο αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Μόνο στο Αλμάτι, οι νεκροί έφτασαν τους 103.

Παράλληλα, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι φαίνεται να έχουν τραυματισθεί κατά τις ταραχές, που οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν χρησιμοποιώντας ακόμη και βίαια μέσα. Είναι γνωστό εξάλλου πως ο Τοκάγεφ είχε δώσει το πράσινο φως, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των «τρομοκρατών» -όπως τους είχε αποκαλέσει- δίχως προειδοποίηση.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες, καθώς η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που έχουν ξεκινήσει οι αρχές θα συνεχιστεί.

Υπολογίζεται πως περίπου 5.200 άτομα έχουν συλληφθεί και πολλοί παραμένουν υπό κράτηση περιμένοντας να δρομολογηθούν οι έρευνες για τα επεισόδια.

Όσον αφορά τις οικονομικές ζημιές, τοπικά media επικαλούμενα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών κάνουν λόγο για κόστος που κυμαίνεται στα 175 εκατ. ευρώ (ήτοι 198 εκατ. δολάρια).

Εκτιμάται πως τουλάχιστον εκατό καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από βανδαλισμούς και τουλάχιστον 400 οχήματα καταστράφηκαν.

Θυμίζουμε πως το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και έχει πληθυσμό άνω των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα