Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, ενώ μια σειρά από περιορισμούς στην προσφορά πλήττουν τους παραγωγούς από τον Καναδά έως τη Ρωσία.

Και με τις επενδυτικές τράπεζες να κάνουν λόγο για υψηλότερες τιμές και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης που δείχνουν αυξήσεις στην τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια, το εμπόρευμα απειλεί να εντείνει τον πληθωριστικό πόνο που νιώθουν οι μεγάλοι καταναλωτές.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η διαπίστωση του Bloomberg, ότι ένα τέτοιο ράλι θα ήταν άσχημα νέα για τις χώρες που διψούν για καύσιμα. Θα ήταν επίσης μεγάλο πλήγμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επένδυσε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να μειώσει τις τιμές και να ενορχηστρώσει μια παγκόσμια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Goldman Sachs «ψηφίζει» commodities

«Επανέρχεται το αφήγημα για ανοδική τάση», δήλωσε ο Michael Tran, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

Οι κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου γίνονται αισθητές πιο έντονα και γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, επειδή περνά σχεδόν αμέσως στο κόστος των τελικών προϊόντων όπως η βενζίνη, το ντίζελ και το καύσιμο τζετ. Αυτόν τον μήνα υπήρξαν ταραχές σε όλο το Καζακστάν, αφού η κυβέρνηση εκεί επέτρεψε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Η δυναμική σημαίνει ότι οι τιμές θα παρακολουθούνται στενά από τις Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την Covid.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του-παραγωγοί έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι βέβαιοι ότι ο ιός δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη και θα συνεχίσουν με τη στρατηγική τους για σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής που σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ το καρτέλ εξακολουθεί να λέει ότι πιστεύει ότι οι αγορές οδηγούν ξανά σε υπερπροσφορά, οι προβλέψεις του για αυτό το τρίμηνο έχουν γίνει αισθητά λιγότερο απαισιόδοξες καθώς η αύξηση της προσφοράς από τους ανταγωνιστές του απογοητεύει. Η συμμαχία βλέπει υπέρβαση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, 25% λιγότερο από την πρόβλεψή της πριν από έναν μήνα. Αναμένει ανάκαμψη 4,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια κατανάλωση φέτος και η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Ιούνιο.

Ένας βαρύς χειμώνας στον Καναδά και τις βόρειες ΗΠΑ διαταράσσει τις ροές πετρελαίου, ενισχύοντας τις τιμές καθώς μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα. Η Ρωσία απέτυχε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα παρά τη γενναιόδωρη αύξηση της ποσόστωσής της στον ΟΠΕΚ+, υποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει αναπτύξει όλη την τρέχουσα διαθέσιμη παραγωγική της ικανότητα.

Ομοίως, η Λιβύη — η οποία κατάφερε να αντλεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα πέρυσι — παράγει τώρα περίπου 25% λιγότερο από αυτό, ενώ στη Νιγηρία, οι ροές του άλλοτε βασικού εξαγωγικού βαθμού Bonny Light πέφτουν.

Ο Τζεφ Κέρι, της Goldman Sachs Group Inc., δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg ότι μόνο δύο χώρες στον κόσμο —η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— μπορούν να αντλήσουν περισσότερα σήμερα από ό,τι έκαναν τον Ιανουάριο του 2020 πριν χτυπήσει πραγματικά η πανδημία τη ζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να δει την αγορά πετρελαίου να σφίξει τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, είπε.

Η Morgan Stanley αναμένει ότι το Brent θα ανέλθει στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

«Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει περαιτέρω ισχύς», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζας. «Με την προοπτική χαμηλών αποθεμάτων και πλεονάζουσας χωρητικότητας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο, περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης το 2023 και περιορισμένες ακόμη επενδύσεις, η αγορά πετρελαίου φαίνεται να οδεύει προς μια περίοδο με μικρό περιθώριο ασφάλειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές