Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν διέταξε την κατάσβεση της «πύλης προς την κόλαση» της χώρας, μιας πυρκαγιάς που καίει εδώ και δεκαετίες σε έναν τεράστιο κρατήρα αερίου στην έρημο.

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ θέλει να σβήσει για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους την τεράστια και αέναη αυτή φωτιά, αλλά η απόφαση αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Μυστήριο περιβάλλει τη δημιουργία του κρατήρα Darvaza στην έρημο Καρακούμ.

Πολλοί πιστεύουν ότι σχηματίστηκε όταν μια σοβιετική επιχείρηση γεώτρησης πήγε στραβά το 1971.

Αλλά ο Καναδός εξερευνητής ελληνικής καταγωγής Γιώργος Κουρούνης κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα το 2013 και ανακάλυψε βασικά ότι κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τοπικούς Τουρκμένους γεωλόγους, ο τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960 αλλά άρχισε να φλέγεται μόλις τη δεκαετία του 1980.

Ο κρατήρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Τουρκμενιστάν.

«Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους για τους οποίους θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού μας», είπε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό σχόλιο αναφορικά με την απόφαση της κατάσβεσης της περίεργης αυτής φωτιάς.

Έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να «βρουν λύση για την κατάσβεση της φωτιάς».

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τον τερματισμό του φαινομένου αυτού συμπεριλαμβανομένου του 2010 όταν ο Μπερντιμουχαμέντοφ διέταξε επίσης ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.

Το 2018, ο πρόεδρος το μετονόμασε επίσημα σε «Λάμψη του Καρακούμ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.