Το υψηλότερο σημείο της από το Μάιο του 2019 άγγιξε πρόσκαιρα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στο όριο του 0%, με φόντο την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις εκτιμήσεις πως η αμερικανική Federal Reserve μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα μέσα στη χρονιά σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η προοπτική της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο έχει επηρεάσει έντονα, τις τελευταίες εβδομάδες, τις διεθνείς αγορές ομολόγων και κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα, το θέμα θα επανέλθει έντονα στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν νέο άλμα του δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 7% σε ετήσια βάση.

Με δεδομένη την ανοδική πληθωριστική πίεση και στην Ευρωζώνη, οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχώρησαν και πάλι σήμερα με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται φυσικά στα ομόλογα της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε έως και στο -0,025%, που είναι το υψηλότερο σημείο του από το Μάιο του 2019, αν και αργότερα σταθεροποιήθηκε γύρω στο -0,051%.

Αντιστοίχως και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε έως στο 1,33%, που είναι το ανώτερο επίπεδο του από τον Ιούλιο του 2020, πριν υποχωρήσει και πάλι γύρω στο 1,27%.

«Σήμερα η μεγάλη είδηση είχε να κάνει με την κατεύθυνση που πήρε το γερμανικό 10ετές κινούμενο προς το 0% λόγω της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και των ανησυχιών για έναν πιο “γερακίσιο” τόνο από την ΕΚΤ» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters η Αλθέα Σπινόζι της Saxo Bank.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν άνοδο του δείκτη στο ποσοστό ρεκόρ του 5%. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονη συζήτηση για την αντίδραση της ΕΚΤ, με αρκετούς αναλυτές να «ποντάρουν» σε μια πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, παρά το γεγονός πως το guidance της Τράπεζας εξακολουθεί να είναι πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές