Οι ευχές για καλή χρονιά που ανταλλάξαμε κατά πάγια παράδοση δεν μπορούν να αμβλύνουν τις χαοτικές συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά. Η επιθετική συμπεριφορά της νέας παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού πολλαπλασιάζει τα κρούσματα με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα, έστω κι αν οι πρώτες διαπιστώσεις υπόσχονται λιγότερη επιθετικότητα από τη Δέλτα. Ομως με σχεδόν γεμάτα τα νοσοκομεία και υπερφορτωμένες τις κλίνες εντατικής θεραπείας, με παράλληλη υπερκόπωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απειλούνται σοβαρά οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα έκτακτα μέτρα που η κυβέρνηση πιέστηκε να αποφασίσει μπορεί να περιορίσουν κάπως τη διάδοση της νόσου, αλλά συνεπάγονται σοβαρά πλήγματα σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σχεδόν μαζί με την εισβολή της Ομικρον ξέσπασε και η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου και κυρίως του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή επίπεδα, αυξάνοντας αντίστοιχα και το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής πολύ δυσβάστακτα για τα σημερινά βαλάντια. Ετσι καλείται η κυβέρνηση να επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες πριν ακόμα από την ενεργειακή κρίση είχαν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναπόφευκτη συνέπεια όλων αυτών είναι η περαιτέρω διόγκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ήδη εκτιμάται στα 355 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ καθώς η χώρα μας φιγουράρει στην πρώτη θέση από πλευράς ύψους δημοσίου χρέους. Αναπόφευκτη συνέπεια είναι και το ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων δημοσιονομικού ελλείμματος το 2021, ενώ ήδη εξαγγέλλονται και νέες κρατικές ενισχύσεις με την έναρξη του νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως υπογράμμισε ο έγκυρος ιστότοπος Protagon, «οι επιτήδειοι και τα κόλπα τους περίσσεψαν προκειμένου να επωφεληθούν με παράνομο τρόπο και να υφαρπάξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τις κρατικές ενισχύσεις. Θα μείνουν στη ιστορία οι περιπτώσεις επιχειρηματιών και απασχολουμένων που φούσκωσαν στα χαρτιά τους μισθούς τους για να πάρουν μεγαλύτερες κρατικές επι- δοτήσεις μέσω του προγράμματος “Συνεργασία” ή των αναστολών εργασίας. Αλλά και τα μικρά εστιατόρια που ξαφνικά δήλωσαν στρατιές δήθεν εργαζομένων για να πάρουν τα κρατικά πεντακοσάρικα από τις αναστολές». Ετσι ίσως εξηγείται και το πώς εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι καταθέσεις στις τράπεζες. Ηδη άρχισε και η εξαγγελία νέων έκτακτων παροχών, που θα διογκώσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα χρήματα δεν θα αποπληρωθούν αργά ή γρήγορα έστω και σε πολλές δόσεις τα επόμενα χρόνια.

Ολα τα προαναφερθέντα και ιδιαίτερα η ενεργειακή κρίση ώθησαν όλες τις τιμές προς τα άνω. Ετσι έκανε και πάλι τη ζοφερή εμφάνισή του ο ξεχασμένος για χρόνια πληθωρισμός, που προς το παρόν κινείται γύρω στο 4%, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να σπεκουλάρουν προς τα άνω τις τιμές, όπως πρόσφατα συνέβη με τις μάσκες κατά της πανδημίας. Και, δυστυχώς, ο εξ ανατολών κίνδυνος ολοένα και διαγράφεται πιο σαφής και πιο έντονος, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή διόγκωση των αμυντικών μας δαπανών, που φυσικά θα καταλήξουν και αυτές σε δανεισμό και περαιτέρω διόγκωση του ήδη τεράστιου δημόσιου χρέους μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Ο πληθωρισμός, οι «ασπιρίνες» και οι κάλπες
Opinion |

Ο πληθωρισμός, οι «ασπιρίνες» και οι κάλπες

Η πληθωριστική έκρηξη φέρνει τις μεγάλες οικονομίες στην αρχή ενός νέου κύκλου που τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την αναπτυξιακή πορεία

2022 – Ετος ανάκτησης, ανάκαμψης και αλλαγής του εμπορίου
Opinion |

2022 – Ετος ανάκτησης, ανάκαμψης και αλλαγής του εμπορίου

Πλέον θα χρειαστεί οι μικρομεσαίοι του εμπορίου να κινηθούμε μεθοδικά και σε στενή συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς εκπροσώπησης να περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε ένας απαραίτητος τομέας για τους καταναλωτές

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός από φοροεισπρακτική ανικανότητα και όχι από μείωση ΦΠΑ!
Opinion |

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός από φοροεισπρακτική ανικανότητα και όχι από μείωση ΦΠΑ

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν προκαλείται από τη μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά από απώλεια  εσόδων από ΦΠΑ 12 δισ. ευρώ και από παραοικονομία 20 δισ. ευρώ καθώς και από αδικαιολόγητη αύξηση δημόσιων δαπανών