Τη στήριξη των ΗΠΑ στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την μεταρρύθμιση και περικοπή των προσαυξήσεων που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μεγάλα δάνεια προς χώρες που δυσκολεύονται να τηρούν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της πανδημίας, ζητούν σε επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην επιστολή οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως «άδικες και αντιπαραγωγικές», στερώντας από τις χώρες πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Σε ένα διάστημα που όλες οι χώρες διεθνώς θα έπρεπε να έχουν επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις τους στην υγειονομική κρίση, οι προσαυξήσεις αυτές εκτρέπουν δισεκατομμύρια δολάρια προς τις τσέπες του ΔΝΤ, εδώ στην Ουάσιγκτον, και αποτρέπουν την επίτευξη μιας ίσης (οικονομικής) ανάκαμψης» γράφει η επιστολή, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή νέων χρεοκοπιών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αργεντινής, που ήδη βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τους όρους αποπληρωμής περίπου 45 δισ. δολαρίων από το συνολικό δάνειο των 57 δισ. δολαρίων που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Μάκρι από το ΔΝΤ. Το Μπουένος Άιρες θα δαπανήσει περίπου 3,3 δισ. δολάρια μόνο για τις προσαυξήσεις των δόσεων, το διάστημα 2018 έως 2023 και για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει να βρεθεί -μάταια, μέχρι τώρα- λύση έστω για την ανακούφιση της χώρας από τις επιβαρύνσεις αυτές.

Στο θέμα έχουν αναφερθεί και έγκριτοι οικονομολόγοι, όπως ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Κέβιν Γκάλαχερ του Global Development Policy Center, που σε κοινή έκθεση τους, τον περασμένο Οκτώβριο, στάθηκαν στην ανάγκη κατάργησης των επιβαρύνσεων από το ΔΝΤ προς τις χώρες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με την ανάλυση τους, οι χώρες που έχουν δανειστεί κονδύλια από το ΔΝΤ θα χρειαστεί να πληρώσουν πάνω από 4 δισ. δολάρια σε επιβαρύνσεις από προσαυξήσεις επιτοκίων και έτερες χρεώσεις από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2022.

Το συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε το θέμα τον περασμένο μήνα, όμως δεν έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση, δεδομένου πως οι προσαυξήσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το Ταμείο. Για την ώρα κάποια στελέχη συμφωνούν σε κάποιο προσωρινό πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω της πανδημίας, όμως ελάχιστοι συμφωνούν σε μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής του Ταμείου θεωρώντας πως ήδη τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις που επιβάλλει το ΔΝΤ στα δάνεια του είναι πολύ κάτω από αυτά της αγοράς.

Ανάμεσα στα κράτη που διαφωνούν κάθετα με την προοπτική μόνιμης αναθεώρησης των επιβαρύνσεων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και η επιστολή-παρέμβαση από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που όμως και πάλι δεν αφορά μια συνολική θέση από το κόμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή