Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να προετοιμαστούν ενόψει της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι ταχύτερες από τo αναμενόμενο κινήσεις της Fed ενδέχεται να επιφέρουν κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων και νομισματική υποτίμηση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και ο πληθωρισμός πιθανόν θα υποχωρήσει στη διάρκεια του 2022, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προβλέψεις των τεχνοκρατών του ταμείου για την παγκόσμια οικονομία στις 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Fed – Νωρίτερα ή ταχύτερα η αύξηση των επιτοκίων

Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμη, ότι μια σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, με την εξωτερική ζήτηση να αντισταθμίζει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στους μισθούς στις ΗΠΑ ή η συνεχής συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις τιμές περισσότερο από το αναμενόμενο και να επιταχύνουν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανά διαστήματα οικονομικής αναταραχής», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή