Ένα προειδοποιητικό, αν όχι απειλητικό, μήνυμα προς τους εχθρούς της Ρωσίας και των συμμάχων της επεφύλασσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την κρίση που ξέσπασε στο Καζακστάν και εν όψει των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο σπίτι μας και δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη σεναρίων των αποκαλούμενων πολύχρωμων επαναστάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, με το υπονοούμενο του να παραπέμπει σαφώς στην περίφημη πορτοκαλί επανάσταση της Ουκρανίας.

Εξάλλου, κατά τον ίδιο τα επεισόδια στο Καζακστάν δεν ήταν τυχαία με τους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν τακτικές που παρέπεμπαν στην εξέγερση του 2014 στην Ουκρανία. «Φυσικά κατανοούμε πως τα γεγονότα στο Καζακστάν δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μας» τόνισε χαρακτηριστικά, με τρόπο που δεν άφηνε αμφιβολία πως η Μόσχα αντιμετωπίζει το Καζακστάν ως «αδελφή» χώρα και τμήμα του γεωστρατηγικού τόξου της Ρωσίας.

Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, η Ρωσία έσπευσε να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της χώρας για την «σταθεροποίηση της κατάστασης» και «την αποκατάσταση της τάξης», με τον κύριο Πούτιν να έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον πρόεδρο Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ και το… «θάρρος του» απέναντι στην κρίση που αντιμετώπισε.

«Καταστροφικές εσωτερικές αλλά και εξωτερικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν τις διαδηλώσεις για να αναπτύξουν καλά οργανωμένες ομάδες ανταρτών υπό τον έλεγχο τους» επεσήμανε ο κ. Πούτιν συμφωνώντας με την άποψη του Τοκάγεφ πως πρόκειται για… τρομοκράτες «που προφανώς είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο εξωτερικό».

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, ξένες δυνάμεις (ποιες, φυσικά, απέφυγε να διευκρινίσει) χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο και τα social media για να στήσουν ένα πρόσχημα, ώστε οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις να αναπτυχθούν μέσα από τις διαδηλώσεις. Θυμίζουμε πως το Καζακστάν «κατέβασε» το ίντερνετ από τις πρώτες ώρες της κρίσης και για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργία του μόλις σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους