Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας σημείωσε μια σπάνια και άκρως συμβολική νίκη επί της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, αφού νίκησε τον κυβερνητικό υποψήφιο στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην πολιτεία Μπαρίνας, τόπο καταγωγής του Ούγκο Τσάβες.

Ο Μαδούρο ήλπιζε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του, Χόρχε Αρεάζα, θα κέρδιζε τον έλεγχο της περιοχής, η οποία θεωρείται το λίκνο της «Μπολιβαριανής επανάστασης» του Τσάβες, στις εκλογές της Κυριακής.

Το νοτιοδυτικό κρατίδιο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας που προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αλλαγές στη χώρα κατά την διακυβέρνησή του, κυβερνάται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς του Τσάβες –τον πατέρα του και τα δύο αδέρφια του– από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 1998.

Ωστόσο, ο Αρεάζα, ο οποίος είναι ο πρώην γαμπρός του Τσάβες και ο πατέρας του εγγονού του, παραδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής ότι η προσπάθειά του είχε αποτύχει παρά την «ηρωική μαχητικότητα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Νικητής ο Γκαρίντο με 55,4%

Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι ο ελάχιστα γνωστός νικητής, Σέρχιο Γκαρίντο, είχε εξασφαλίσει το 55,4% των ψήφων σε σύγκριση με το 41,3 του Αρεάζα. «Ο θρίαμβος είναι για την Μπαρίνας και όλη τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Γκαρίντο στο Reuters.

Υποστηρικτές πανηγύρισαν τη νίκη του Γκαρίντο στην πρωτεύουσα της πολιτείας και συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας, ένα τραγούδι που γιορτάζει «τους γενναίους ανθρώπους που αποτίναξαν τον ζυγό».

«Όμορφοι Μπαρίνας – τελειώνει εκεί που ξεκίνησε», έγραψε στο Twitter ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αποτυχημένης εκστρατείας ανατροπής του Μαδούρο που υποστηρίχθηκε σθεναρά από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας άλλος βασικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε επίσης το αποτέλεσμα ως προάγγελο ευρύτερων αλλαγών και προέτρεψε τους αντιπάλους του Μαδούρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του Τσάβες το 2013, να ενωθούν ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2024.

«Μόνο η ενότητα του λαού και η αλληλεγγύη των ηγετών του εγγυώνται το μεγαλείο των εθνών», έγραψε στο Twitter ο Καπρίλες αναφέροντας τον Αντρές Μπελό, Βενεζουελανό φιλόσοφο που δίδαξε τον Σιμόν Μπολιβάρ, τον ήρωα της ανεξαρτησίας από τον οποίο ο Τσάβες εμπνεύστηκε την δική του πολιτική πορεία.

Τεράστιο πλήγμα

Ο Φιλ Γκουνσόν, αναλυτής της Crisis Group με έδρα το Καράκας, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα τεράστιο πλήγμα για την κυβέρνηση του Μαδούρο.

«Αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε πολιτεία. Αυτή είναι η αγροτική καρδιά του τσαβισμού, όπου γεννήθηκε ο ίδιος ο Τσάβες και όπου κυβέρνησε η οικογένειά του για πάνω από δύο δεκαετίες. Έτσι, συμβολικά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε ο Γκουνσόν.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια επανάληψη μιας ψηφοφορίας που διεξήχθη για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ενός πανεθνικού γύρου εκλογών κυβερνητών και δημάρχων που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τον Μαδούρο να ανακτήσει τη διεθνή νομιμότητα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε αυτές τις εκλογές – οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας από το 2017- οι υποψήφιοι του Μαδούρο επικράτησαν, κερδίζοντας 19 από τις 23 τοπικές κυβερνήσεις. Η αντιπολίτευση κέρδισε τρεις.

Ωστόσο, για τις εκλογές της Μπαρίνας, το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας απέκλεισε τον πολιτικό που φαινομενικά ήταν έτοιμος να νικήσει τον επίσημο υποψήφιο –τον αδερφό του Τσάβες, Αργκένις– και διέταξε νέες εκλογές στις 9 Ιανουαρίου.

Ο Αργκένις Τσάβες αποσύρθηκε από την επαναληπτική εκλογή και αντικαταστάθηκε από τον Αρεάζα, έναν ισχυρό κομματικό εκπρόσωπο, καθώς η διοίκηση του Μαδούρο πάλευε για να εξασφαλίσει τη νίκη.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Βενεζουέλας, η Μπαρίνας βιώνει μια οικονομική κατάρρευση που έχει οδηγήσει περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες σε φυγή στο εξωτερικό. Η αγροτική περιοχή γνώρισε επίσης αυξανόμενη αντίθεση στον τσαβισμό, όπως εκπροσωπείται τουλάχιστον σήμερα στο πρόσωπο του Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του 2018 στη Σαμπανέτα, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Τσάβες το 1954, ο Guardian βρήκε ένα απανθρακωμένο άγαλμά του που είχε πυρποληθεί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012