Νέα εκστρατεία κατά της μοναρχίας ξεκινούν οι Βρετανοί ρεπουμπλικάνοι που τάσσονται υπέρ της κατάργησης του θεσμού με αφορμή την έναρξη των πανηγυρισμών για τα 70 χρόνια από την άνοδο της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.

Η 95χρονη Ελισάβετ, μακράν η μακροβιότερη μονάρχης παγκοσμίως, θα συμπληρώσει την έβδομη δεκαετία της στο θρόνο τον ερχόμενο μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου. Μάλιστα το Παλάτι του Μπάκινχαμ παρουσίασε σήμερα τα σχέδια για τις εντυπωσιακές εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για να τιμηθεί ο Πλατινένιος Ιωβηλαίος της Βασίλισσας τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις, από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, έχουν κηρυχθεί επίσημες αργίες για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση το χαρμόσυνο γεγονός για το βρετανικό θρόνο συνιστά ιδανική ευκαιρία για τους αντιβασιλικούς να επαναφέρουν στη δημοσιότητα το αίτημα τους για τον τερματισμό της μοναρχίας. Εξάλλου, μπορεί η ίδια η Ελισάβετ να παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμία περίπτωση για το διάδοχο της, πρίγκιπα Κάρολο.

«Αν και μια ηχηρή μειονότητα θα θέλει να γιορτάσει την έβδομη δεκαετία βασιλείας της Ελισάβετ, θα πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε να κοιτάμε το μέλλον. Η προοπτική του Βασιλιά Καρόλου δεν είναι χαρούμενη και υπάρχει μια καλή, δημοκρατική εναλλακτική λύση στο τραπέζι» επεσήμανε ο επικεφαλής τον Βρετανών ρεπουμπλικάνων, Γκράχαμ Σμιθ ζητώντας την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης για την αλλαγή του συντάγματος.

Μάλιστα, η εκστρατεία που θα ξεκινήσει θα φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όχι άλλα 70» στέλνοντας το μήνυμα πως η Ελισάβετ θα πρέπει να είναι και η τελευταία Βασίλισσα της χώρας. Ήδη το κίνημα δείχνει να ενισχύεται κυρίως μεταξύ της νέας γενιάς των Βρετανών που θεωρεί το θεσμό απαρχαιωμένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή