
Τουλάχιστον ένα ακόμη ανηφορικό 10ήμερο προδιαγράφουν τα προγνωστικά μοντέλα για την επιδημιολογική πορεία της χώρας μας. Ομως, συλλέγοντας δεδομένα από χώρες όπου η Ομικρον ολοκλήρωσε τη σαρωτική της πορεία, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο κανόνας της απότομης πτώσης που χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη θα ισχύσει και στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, με την επιδημιολογική καμπύλη της Ομικρον να διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη της Δέλτα, σχηματίζοντας ένα απότομο ανάποδο «ν» που μαρτυρά το οξύ πλην όμως σύντομο πέρασμά της.
Ετσι και με βάση τα παραπάνω, οι προβλέψεις δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο η κορύφωση και η αποκλιμάκωση της Ομικρον να συμβούν εντός Ιανουαρίου, γεγονός που εφόσον επαληθευτεί θα γράψει… ιστορία, καθώς θα πρόκειται για το πιο σύντομο πανδημικό κύμα.
Κρούσματα-διασωληνώσεις
Αυτό, εντούτοις, δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα είναι λιγότερο βαρύ για το ΕΣΥ, καθώς τα ίδια μοντέλα δείχνουν ότι έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών πιθανόν να ανέλθει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 800. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση του πέμπτου κύματος από τις 18 έως και τις 22 Ιανουαρίου, με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να αγγίζει τα 50.000 ημερησίως.
Το κακό σενάριο, όπως αναλύει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», είναι η καμπύλη να αγγίξει πλατό από τις 22 έως και τις 25 Ιανουαρίου. Και παρότι τα δύο σενάρια απέχουν ημερολογιακά λίγες ημέρες, ο χρόνος που τα χωρίζει λειτουργεί ως «καύσιμο» για να αυξήσει τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 55.000 με 60.000. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη αρκετοί αστερίσκοι. «Για να έχουμε σαφέστερη εικόνα, θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν οι όποιες επιπτώσεις από τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων» εξηγεί ο καθηγητής.
Επαναλειτουργία σχολείων
Αντίστοιχα, ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας που… θολώνει το τοπίο είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι ενδεικτικό ότι η συμμετοχή του ανήλικου πληθυσμού στις μεταδόσεις την περίοδο των εορτών (όταν τα σχολεία ήταν κλειστά) μειώθηκε στο 13% από το 25% (όταν η μαθητική δραστηριότητα ήταν ενεργή) με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη σημείο που φαίνεται να προβληματίζει επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός πως η Ομικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα, που μπορεί να είναι σαφώς λιγότερο μολυσματική, ευθύνεται όμως για σοβαρότερη νόσηση. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έως και σήμερα το 10%-15% των ημερήσιων κρουσμάτων οφείλεται στο ινδικό στέλεχος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3.000-5.000 μολύνσεις ανά 24ωρο. Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που οι επιστήμονες αξιολογούν κάθε ημέρα που περνάει την επίπτωση της Ομικρον στο σύστημα Υγείας.


Latest News

1,5 μέρα την εβδομάδα δουλεύουν στα γραφεία οι Βρετανοί
Οι Παρασκευές και οι Δευτέρες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης στα γραφεία, ενώ η Τετάρτη έχει το υψηλότερο

Τριάντα χρόνια Premier League: Όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε για πάντα
Στις 15 Αυγούστου 1992, η αγγλική Premier League, το ισχυρότερο και πλουσιότερο -πλέον- πρωτάθλημα στον κόσμο, άρχισε την πορεία της

Αύριο στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων – Ποιοι θα το κάνουν
Στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην υδρόγειο.

Βρετανία: Η πρώτη χώρα διεθνώς που ενέκρινε το νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον
Το νέο εμβόλιο παρουσιάζει ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση τόσο στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού όσο και στην Όμικρον BA.1

Ο πληθωρισμός δίνει ώθηση στα premium προϊόντα
Γιατί οι καταναλωτές επιθυμούν εξατομικευμένα και πολυτελή αγαθά και υπηρεσίες

Ταξιδεύοντας με το σύγχρονο Orient Express - Η θρυλική διαδρομή και το κόστος
Να πίνεις σαμπάνια και όλη η Ευρώπη να περνάει από μπροστά σου

Μία ημέρα νωρίτερα η.... σέντρα στο Μουντιάλ του Κατάρ
Η «μακροχρόνια παράδοση» και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

Το μάρκετινγκ του αρώματος: Οι μυρωδιές που αυξάνουν τις πωλήσεις
Τι ανέδειξαν μελέτες επί του ζητήματος - Οι εταιρείες που ακολουθούν την τάση

Γιατί η ύφεση εκτινάσσει τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας
Η διατήρηση του status και η «απενοχοποίηση» των πλουσίων

Βοήθησε τον ΠΟΥ να βαφτίσει την Eυλογιά των Πιθήκων
Ο οργανισμός σχεδιάζει να μετονομάσει τον ιό, μετά από αιτήματα επιστημόνων από όλο τον κόσμο και αξιωματούχων δημόσιας υγείας