Ανδρας: Τίποτα δεν γίνεται…
γ) Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων θυμίζει το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όσοι (Γάλλοι του Ναπολέοντα, Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) συνέχισαν να προελαύνουν μέσα στον δριμύ ρωσικό χειμώνα. Τα σημάδια για το τι θα επακολουθήσει ήταν εμφανή από το καλοκαίρι. Εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρώσει (έστω ατελέσφορα) τον κύκλο τους νωρίτερα, τα επόμενα βήματα θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί ταχύτερα και όχι «την δωδεκάτη» και μάλιστα εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής και απειλής εχθροπραξιών (η επίσκεψη Μητσοτάκη στον πρόεδρο Πούτιν πραγματοποιήθηκε εν μέσω συγκέντρωσης στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα).
δ) Οι εμπορικές ενεργειακές διαπραγματεύσεις υφιστάμενων συμβάσεων δεν γίνονται εν κενώ. Υπάρχει ένα συμβατικό πλαίσιο εντός του οποίου τα μέρη διαπραγματεύονται και επιλύουν τις διαφορές τους. Εμπορικές συνομιλίες που διολισθαίνουν με ευκολία σε γεωπολιτικές σταθμίσεις μαρτυρούν αδιέξοδο και εγκλωβίζουν περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε τις διαβεβαιώσεις για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR το 2013-2015, με ίδιους πρωταγωνιστές, που ναυάγησε οδηγώντας σε δια-κυβερνητική ψυχρότητα λόγω αδυναμίας έγκαιρης κατανόησης και επικοινωνίας του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Αντιστοίχως, το σπιράλ δια-κυβερνητικών επαφών (τηλεφώνημα Μητσοτάκη προς τον ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν, σε συνέχεια της συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν) εμφανίστηκε στην αγορά και στους διπλωματικούς κύκλους να υποκαθιστά τις συμβατικές (εμπορικές) αλλά ατελέσφορες διαπραγματεύσεις (υπενθυμίζω το τηλεφώνημα το αμερικανού ΥΠΕΞ στον κ. Μητσοτάκη την παραμονή του ταξιδιού του στο Σότσι).
ε) Η πληθωρική εδώ και μήνες πληροφόρηση για τις επιμέρους λεπτομέρειες απόρρητων και εμπιστευτικών κατά τ’ άλλα ενεργειακών διαπραγματεύσεων μόνο κακό κάνει. Οπως επίσης και η αδιανόητη και πρωτοφανής ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της «φόρμουλας» και της τιμής στη σύμβαση ΔΕΠΑ – Gazprom! Δεν νοούνται ευαίσθητες πληροφορίες για τιμές, ποσότητες, διάρκεια και τη μεθοδολογία της φόρμουλας της τιμής σε κοινή θέα, και μάλιστα από το ίδιο το αντισυμβαλλόμενο μέρος, απλά για να πούμε ότι «κάτι κάναμε». Και φυσικά τα μέσα ενημέρωσης εύλογα παρακολουθούν κατά πόδας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφού το ενεργειακό κόστος και η εκτόξευση των τιμών κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία και τα νοικοκυριά. Ωστόσο, είναι κρίσιμη η περιφρούρηση της εμπιστευτικότητας από τα ίδια τα μέρη που διαπραγματεύονται, εάν πραγματικά στοχεύουν στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος και εάν επιθυμούν να τους παίρνουν στα σοβαρά οι εμπορικοί τους εταίροι.
στ) Η συνέπεια των θέσεων και επιχειρημάτων είναι απολύτως κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον. «Είπα-ξείπα» δεν ισχύει και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η επιχειρηματική στάθμιση και η επιλογή του σημείου αναφοράς για τις τιμές, την ευελιξία κ.λπ. Μεσο-μακροπρόθεσμα και στρατηγικά. Ο,τι υποστηρίξαμε στο παρελθόν, πολύ δε περισσότερο πρόσφατα (σύνδεση με χρηματιστήρια), το βρήκαμε μπροστά μας σήμερα κι ό,τι υπερασπιστήκαμε αυτούς τους μήνες (σύνδεση με πετρέλαιο) θα το συναντήσουμε μπροστά μας αύριο.
Σήμερα λοιπόν, αρχές του 2022, υποδεχόμαστε το νέο έτος με τις πρώτες φράσεις του Σάμιουελ Μπέκετ από το θεατρικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό», ενδεχομένως αντεστραμμένες, ως φράσεις τέλους. Ούτε κάτι νέο εμφανίστηκε ούτε κάποια ανατροπή έγινε ούτε κάποια εξέλιξη συνέβη, αντίστοιχη της θεατρικής κίνησης, των προσδοκιών των πρωταγωνιστών ή της δραματουργικής προετοιμασίας των θεατών. Και σίγουρα όχι της αγοράς.
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής