To 2021 εξελίχτηκε σε μια εκρηκτική χρονιά για τις business των μουσικών καταλόγων, καθώς οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου βλέποντας τις κερδοφόρες προοπτικές από το μέτωπο του streaming ήταν διατεθειμένες να βάλουν (πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσελκύσουν νέο κοινό. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά…

Εκτιμάται πως την περσινή χρονιά δαπανήθηκαν πάνω από 5,05 δισ. δολάρια για την αγορά μουσικών καταλόγων και δικαιωμάτων μουσικών συλλογών, ενώ συνολικά «έκλεισαν» τουλάχιστον 60 εμπορικές συμφωνίες.

Από το ποσό αυτό υπολογίζεται πως περίπου τα μισά, ήτοι περίπου 2,33 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν για απευθείας συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών και μεμονωμένων καλλιτεχνών, μουσικών συγκροτημάτων ή κληρονόμων τους.

Μόνο το Δεκέμβριο οι συμφωνίες που έκλεισαν ξεπέρασαν τα 720 εκατ. δολάρια με το μέγα deal του μήνα να αφορά την πώληση από τον Μπρους Σπρίνγκστιν των δικαιωμάτων του συνόλου του μουσικού του καταλόγου, ήτοι 20 άλμπουμ, στην Sony Music έναντι τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων (πληροφορίες μίλαγαν για κοντά στα 600 εκατ.). Η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδότησε την πρώτη φορά που πώληση καταλόγου περνά το όριο του μισού δισ. για έναν μεμονωμένο (και δη, ακόμη εν ζωή) καλλιτέχνη.

Μεγάλο ντόρο τον περασμένο μήνα έκανε και η εξαγορά του μουσικού καταλόγου του αξέχαστου Ντέιβιντ Μπόουι στην Warner Music έναντι 250 εκατ. δολαρίων.

Στις συμφωνίες που ξεχώρισαν επίσης μέσα στη χρονιά επηρεάζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς σημαντικών μουσικών καταλόγων ήταν η ύψους 400 εκατ. δολαρίων εξαγορά (μόνο σε μετρητά!) της 300 Entertainment από την Warner Music, η εξαγορά του συνόλου του μουσικού καταλόγου των καλλιτεχνών της Downtown Music από την Concord έναντι 400 εκατ. δολαρίων, η απόκτηση της Alamo Records και της Som Livre από την Sony Music και η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Kobalt Capital από το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR έναντι περίπου 1,1 δισ. δολαρίων.

Βροχή αγορών

Πολλά τα παραδείγματα που έκαναν τη χρονιά να ξεχωρίσει. Η Primary Wave απέκτησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του Τζέιμς Μπράουν έναντι 90 εκατ. δολαρίων και έδωσε άλλα 50 εκατ. για όλα τα δικαιώματα του Μπινγκ Κρόσμπι, ενώ δεν ανακοίνωσε ποτέ πόσα της κόστισε το 50% των δικαιωμάτων των ηχογραφήσεων του Κρις Άιζακ. Η BMG εξαγόρασε τον κατάλογο των Motley Crue έναντι 90 εκατ. δολαρίων και δαπάνησε άλλα 50 εκατ. για τον κατάλογο της Τίνα Τέρνερ. Η Hipgnosis Songs Fund ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως είχε δαπανήσει συνολικά 260 εκατ. δολάρια για αγορές δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο κατάλογος των Red Hot Chili Peppers που κόστισε από μόνος του 140 εκατ., ενώ το 50% του καταλόγου του Νιλ Γιανγκ της κόστισε άλλα 150 εκατομμύρια. Η Sony Music δαπάνησε περίπου 200 εκατ. δολάρια για τον μουσικό κατάλογο του Πολ Σάιμον, ενώ η Warner Music κατέβαλε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια για την αγορά του καταλόγου του Ντέιβιντ Γκέτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus