
«Οι διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι’αυτό είναι σημαντική». Μετά από δύο χρόνια, οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ρωσία σήμερα παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς Συμμάχους του.
Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει το δικό του δρόμο και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, «τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει «συγκεκριμένες προτάσειες στο τραπέζι».
Σημείωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.
Διαβάστε επίσης: Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό στρατό που έχει συσσωρευτεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
«Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να βρουν μια πολιτική δίοδο προς τα εμπρός.
Αύριο θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία ως «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί, για το συμφέρον της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια