Η προειδοποίηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας είναι σαφής. Καλεί τη Ρωσία να εγκαταλείψει την πολεμική εξωτερική πολιτική της και να συνεργαστεί με τη Δύση για την εξεύρεση λύσης αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια συμμαχία που είναι προετοιμασμένη ακόμη και για σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένο για «μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίτσινα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με την Στεφανίτσινα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης.

«Στέλνουμε σαφές μήνυμα»

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική επίλυση. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι η Ρωσία να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ, τη σύγκρουση, αντί για τη συνεργασία. Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος αν χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.

Και συνέχισε ο κ. Στολτενμπεργκ: «Είναι δυνατό να βρούμε μαζί έναν δρόμο, έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας… Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Πρέπει να ελπίζουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Πάντως όπως μεταδίδουν οι Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Ριάμποκφ που είναι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, τηρεί αδιάλλακτη στάση. Δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στο αίτημά της να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, δέσμευση που οι ΗΠΑ και η στρατιωτική συμμαχία έχουν ήδη αποκλείσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα