Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών βρετανικών εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για την κρισιμότητα της συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη μεγάλη απειλή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των κυβερνώντων Συντηρητικών αναγκάστηκε, άλλωστε, να ζητήσει συγγνώμη, επικαλούμενος το επιχείρημα πως δεν είχε… καταλάβει ότι επρόκειτο για πάρτι, όταν κατέβαινε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ 10 στις 20 Μαΐου 2020.

«Ζήτα συγγνώμη αλλιώς θα μας παρασύρεις όλους μαζί σου, λένε οι υπουργοί στον Τζόνσον», αναφέρει ο τίτλος των Times. «Ο Τζόνσον χάνει τη στήριξη των Τόρις», σημειώνει η Daily Telegraph, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η The Guardian: «Οργισμένοι βουλευτές των Τόρις καλούν τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πάρτι».

Ειρωνεία και αγωνία

«Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εν δυνάμει τελευταία παράσταση λόγω των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ», εκτιμούν στο δικό τους πρωτοσέλιδο οι Financial Times. «Περιφρόνηση για τα θύματα», τιτλοφορείται η Metro, η οποία διανέμεται δωρεάν. «Τέλειωσε το πάρτι για τον πρωθυπουργό;», αναρωτιέται η Daily Mail, ενώ η Mirror εμφανίζεται βέβαιη για την απάντηση: «Το πάρτι τελείωσε Μπόρις».

Από την πλευρά της, η Sun επιλέγει τον ειρωνικό τόνο – «Είναι δικό μου το πάρτι και θα συνεχίσω να κρύβομαι, εάν θέλω». Όσο για την Daily Express, επιλέγει μια μάλλον απεγνωσμένη έκκληση, σε προσωπικό τόνο: «Κέρδισες τον πόλεμο της Covid, τελείωσες με το Brexit, μην τα τινάξεις τώρα όλα στον αέρα πρωθυπουργέ!».

Σίγουρα, λοιπόν, η αποκάλυψη για το νέο πάρτι στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας και καραντίνας για τους πολλούς το σημερινό ραντεβού στην Βουλή θα είναι για τον Τζόνσον ένα από τα δυσκολότερα της πρωθυπουργικής του θητείας. Ανάμεσα στα άλλα, θα κληθεί να απαντήσει αν ήταν παρών στην γιορτή που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου 2020.

«Λαβωμένος» πολιτικά

Πρόκειται για μια δοκιμασία από την οποία, ακόμη και εάν επιβιώσει, θα βγει «λαβωμένος» και σαφώς πιο αδύναμος πολιτικά, με τους αντιπάλους του, εντός και εκτός Τόρις, να αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να του δώσουν τη χαριστική βολή. Άλλωστε, οι φωνές υπέρ της παραίτησής του έχουν πυκνώσει – και σήμερα τις επανέλαβε με ιδιαίτερη ένταση ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει τους τελευταίους μήνες στις δημοσκοπήσεις, αφού κατάφερε να επιβιώσει σειράς κρίσεων. Εκτός των πάρτι, η υπόληψή του κηλιδώθηκε από τις υποψίες ότι είπε ψέματα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, για την ανάθεση συμβολαίων σε φίλους κατά την διάρκεια της πανδημίας ή τις κατηγορίες για εύνοια προς τους γενναιόδωρους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος.

Η εκδίκηση της Μέι;

Αν συνεχίσει να αρνείται να αποχωρήσει, μία ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής εναντίον του στις τάξεις των Τόρις αρκεί για να τον απομακρύνει. Πολύ περισσότερο καθώς, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Τζόνσον οφείλει να παραιτηθεί – ποσοστό κατά 12% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Αν και, προς το παρόν, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται επικείμενη, δεν είναι πλέον ταμπού στους κύκλους των Τόρις, που συνηθίζουν να ξεφορτώνονται τους ηγέτες τους όταν γίνονται βαρίδια. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Τερέζα Μέι, η οποία πιθανώς τώρα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εκδικηθεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα