Τουλάχιστον τα μισά σχολεία στη Γαλλία θα μείνουν κλειστά σήμερα, καθώς η μεγάλη απεργία που διοργανώνουν τα συνδικάτα έχει συμμετοχή άνω του 75%. Πρόκειται δε, για την πρώτη εθνική απεργία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, την οποία στηρίζουν πάνω από έντεκα συνδικάτα και ενώσεις δασκάλων, εργαζομένων στην παιδεία, αλλά και γονέων με κοινό παρανομαστή τη δυσφορία τους για την κυβερνητική στρατηγική για τον κορωνοϊό.

Τα συνδικάτα και οι ενώσεις κάνουν λόγο για άνευ προηγούμενου χάος στη διαχείριση της Όμικρον, με συνεχείς και ανώφελες αλλαγές που ταλαιπωρούν τους γονείς και τα παιδιά και κυρίως με μη πρακτικά πρωτόκολλα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία των σχολείων της χώρας.

Οι νεότερες κυβερνητικές οδηγίες –οι οδηγίες έχουν ήδη αλλάξει δυο φορές από τα Χριστούγεννα- ορίζουν πως όλοι οι μαθητές μιας αίθουσας που έχουν εκτεθεί σε θετικό κρούσμα θα πρέπει να κάνουν ένα μοριακό PCR τεστ και κατόπιν άλλα δύο self test, την δεύτερη και την τέταρτη μέρα, πριν επιστρέψουν σε φυσική παρουσία στις αίθουσες. Η απαίτηση αυτή οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστιες ουρές, ενώ ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά.

Περίπου 10.000 αίθουσες διδασκαλίας παραμένουν κλειστές λόγω κρουσμάτων σε μαθητές ή δασκάλους.

«Έχουμε φτάσει σε τέτοια επίπεδα απόγνωσης, κούρασης και θυμού που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε μια απεργία, ώστε να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση» σχολίασε η γενική γραμματέας του συνδικάτου SE-UNSA, Ελίζαμπεθ Αλέν-Μορενό, μιλώντας στο Reuters.

«Γνωρίζω πως είναι δύσκολο, αλλά μια απεργία δεν θα λύσει τα προβλήματα. Δεν μπορεί κάποιος να απεργήσει κατά του ιού» απάντησε ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, την παραίτηση του οποίου απαιτούν οι απεργοί.

Μετά την οργή των γονέων, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποστήριξε πως οι οδηγίες θα τροποποιηθούν και πάλι, ώστε αντί για PCR τεστ να απαιτούνται μόνο self test, αλλά δίχως να μειωθεί η ανάγκη για πολλαπλά τεστ.

Το χάος στα σχολεία έχει δώσει αφορμή στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκήσουν σκληρή κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν σε μια εποχή που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε φάση προεκλογικής εκστρατείας για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα