Χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα παραμένει η γερμανική οικονομία, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία και οι περιορισμοί της σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2021 διαμορφώθηκαν στο 2,7%. Το θετικό είναι πως η γερμανική οικονομία επέστρεψε σταθερά σε θετικό έδαφος μετά την ύφεση του 4,6% το 2020, όμως παραμένει περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Στην ουσία η μεγαλύτερη… ζημιά έγινε κατά το δεύτερο μισό του έτους, με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων λόγω της επέλασης της Όμικρον και το νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα που επηρέασαν τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, τον περασμένο Οκτώβριο, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τη χρονιά, δίδοντας μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης στο 2,4%. Πραγματικά, τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου δείχνουν δραστική υποχώρηση του ΑΕΠ, που επηρέασαν και τον συνολικό απολογισμό της χρονιάς.

«Παρά την συνεχιζόμενη κατάσταση της πανδημίας, τις αυξημένες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, η γερμανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει από την δραστική υποχώρηση της (το 2020), αν και η οικονομική επίδοση δεν έχει φτάσει ακόμη τα προ της κρίσης επίπεδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Στατιστικού Γραφείου, Γκέοργκ Θιλ.

Αναλόγως και οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά σκιάζονται από το κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα ειδικά οι προβλέψεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 να είναι αρκετά μετριοπαθείς, αν και αναμένεται εκ νέου επιτάχυνση από το δεύτερο τρίμηνο.

Παράγοντας κλειδί για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, με το έγκριτο ινστιτούτο Robert Koch Institute να προειδοποιεί χθες πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα θα αυξηθεί ραγδαία, πέρα δηλαδή από το μέσο όρο των 80.000 ημερησίως.

Άλμα στον δανεισμό 

Αναφορικά με το έλλειμμα, τα στοιχεία έδειξαν πως ο καθαρός δανεισμός της χώρας αυξήθηκε μέσα στη χρονιά με αποτέλεσμα το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης να αυξηθεί στα 153,9 δισ. ευρώ από τα 145,2 δισ. ευρώ του 2020. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έσπευσε να επισημάνει πως η Γερμανία δανείστηκε από τις αγορές λιγότερα χρήματα από ότι αρχικά είχε προγραμματίσει και είχε εγκρίνει η Βουλή, κατά 24,8 δισ. ευρώ.

«Κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, όμως εξαντλούμε και ότι είναι πιθανό» τόνισε ο κ. Λίντνερ, μιλώντας στη Βουλή. Εξήγησε επίσης πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει δημοσιονομικά αποθέματα τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση, όποτε αυτή εμφανιστεί. Εξάλλου, το φρένο του χρέους που έχει παγώσει προσωρινά λόγω της πανδημίας πρόκειται να αποκατασταθεί από το 2023, κάτι που έχουν αποφασίσει να τηρήσουν και τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή