Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η VW, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρέδωσε 452.900 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία σε πελάτες το 2021, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να προσεγγίσει καν την Tesla, η οποία παρέδωσε πάνω από 936.000 οχήματα το 2021.

Συνολικά, η Tesla αύξησε τις παραδόσεις της πέρυσι κατά περίπου 436.600 σε σύγκριση με μια αύξηση της τάξης των 220.900 οχημάτων για τον Όμιλο Volkswagen, που έχει επίσης και τις μάρκες Αudi, Porsche και Skoda.

100 δισ. δολάρια

Η γερμανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να μετατρέψει σε ηλεκτρικό όλο τον στόλο της ώστε να «απειλήσει» την Tesla. Η Volkswagen είναι ήδη ο κορυφαίος κατασκευαστής σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και εκτιμά ότι το 25% των οχημάτων που θα πουλά παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2026.

Η εταιρεία έχει αρχίσει να κυκλοφορεί μια σειρά νέων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού SUV ID.4, αλλά τα πλάνατης πέρυσι παρεμποδίστηκαν από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως δήλωσε ο Όμιλος Volkswagen.

«Το 2021 ήταν πολύ δύσκολο λόγω των παγκόσμιων ελλείψεων ημιαγωγών, αλλά παρόλα αυτά εφαρμόσαμε με συνέπεια τη σαφή μελλοντική μας πορεία», δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων Κριστιάν Νταλχέιμ. «Ο διπλασιασμός των ηλεκτρικών μπαταριών μας και η υψηλή ζήτηση για όλα τα οχήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Παραδόσεις ρεκόρ για την Τesla

Η Tesla είχε τα δικά της προβλήματα έλλειψης ημιαγωγών κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά ήταν σε θέση να τα διαχειριστεί. Η εταιρεία του Ίλον Μασκ σημείωσε παραδόσεις ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2021, συνολικά 308.600 οχήματα, ξεπερνώντας εύκολα τις εκτιμήσεις της Wall Street.

«Κάνοντας ένα βήμα πίσω, με την έλλειψη ημιαγωγών να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον χώρο των αυτοκινήτων και σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης παγκοσμίως, αυτοί οι αριθμοί παράδοσης [Tesla] έπεφταν σταδιακά», δήλωσε ο Νταν Ιβς, αναλυτής της Wedbush Securities.

Η Tesla έχει προβλέψει ότι με τα νέα της εργοστάσια κοντά στο Όστιν, το Τέξας και το Βερολίνο να ξεκινούν την παραγωγή πλήρους κλίμακας το 2022, θα πρέπει να έχει ετήσια αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων 50% ή και πιο πάνω για τα επόμενα χρόνια.

«Ενώ υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla συνεχίζει να κυριαρχεί στο μερίδιο αγοράς, όπως αποδεικνύεται και πάλι αυτό το τρίμηνο, ενώ δίνει τον αγώνα της για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών», πρόσθεσε ο Ιβς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green