Στην κατακράτηση κονδυλίων ύψους άνω των 100 εκατ. δολαρίων προς την Πολωνία ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο με τα χρήματα αυτά να καλύψει το συσσωρευμένο χρέος της Βαρσοβίας από τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί από το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Εξάλλου, με πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. να είναι εξαγριωμένα με την στάση απείθειας της πολωνικής κυβέρνησης υπάρχει σαφής πρόθεση, αλλά και βούληση, οι διαδικασίες να κυλήσουν γοργά!

Την αποκάλυψη έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς μιλώντας στους Financial Times, εξηγώντας πως τις επόμενες ημέρες οι Βρυξέλλες θα αποστείλουν επιστολή προς την πολωνική κυβέρνηση απαιτώντας την καταβολή των τουλάχιστον 69 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα που έχει απαξιώσει μέχρι τώρα να καταβάλει η χώρα.

Το ποσό αυτό που ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από τις αρχές Νοεμβρίου αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αφότου το ευρωπαϊκό δικαστήριο (ECJ) επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, επειδή απέτυχε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αναφορικά με την αναστολή των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούσαν στους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μετά την αποστολή της επιστολής της Κομισιόν η Βαρσοβία θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών να ανταποκριθεί και να πληρώσει τα χρήματα του προστίμου. Εφόσον δεν ανταποκριθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αφαιρέσει τα χρήματα του προστίμου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν προς την Βαρσοβία, ενώ θα προσμετρήσει και προσαυξήσεις από τα επιτόκια.

«Είμαστε απασχολημένοι με τα πέντε κύματα της Covid, αλλά δεν ξέρω πόσο κύματα έχουμε αντιμετωπίσει από την Πολωνία και το κράτος δικαίου. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα (πολωνικά) κύματα που έρχονται το ένα μετά το άλλο» τόνισε καυστικά ο κ. Ρέιντερς.

Επεσήμανε δε, πως το πρόστιμο του ενός εκατ. ευρώ ημερησίως θα συνεχίσει να… τρέχει, έως ότου η Βαρσοβία αποφασίσει να συμμορφωθεί με τις βουλές του ECJ, τις αξίες και την έννομη τάξη της Ε.Ε.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η Κομισιόν έχει παγώσει από πέρυσι και τη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου της Πολωνίας αναφορικά με την αξιοποίηση των ύψους 36 δισ. ευρώ κονδυλίων που της αναλογούν σε δάνεια και επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει και δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα αυτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή