Η Ελλάδα παρουσιάζει, σταθερά, ένα σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με στοιχεία για την τριετία 2018-2020, αλλά και με τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για το εννεάμηνο 2021.

Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-500 εκατ. ετησίως.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι, της πρεσβείας μας στα ΗΑΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις (εξαγωγές) από υπηρεσίες στα ΗΑΕ ανήλθαν το 2020 στα 519 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με το 2019 (678 εκατ.).

Βελτίωση

Αντιθέτως, τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2021 δείχνουν ότι οι εισπράξεις θα είναι σαφώς βελτιωμένες στο σύνολο του παρελθόντος έτους, όχι μόνο έναντι του 2020, αλλά και του 2019, καθώς ανέρχονται στα 588 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών των εισπράξεων για το 2020, το 84% αντιστοιχούσε στις θαλάσσιες μεταφορές (ναυτιλία), ενώ μικρά ποσοστά μεταξύ 3-4% μοιράστηκαν οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (τουρισμός).

Η εικόνα αυτή στο εννεάμηνο μεταβάλλεται αρκετά, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 69% των εισπράξεων, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες σημειώνουν ισχυρή άνοδο, αντιστοιχώντας στο 16% των συνολικών εισπράξεων, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών το πρώτο εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 227 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις πληρωμές (εισαγωγές) υπηρεσιών από τα ΗΑΕ, αυτές ανήλθαν για το 2020 στα 104 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019: 178 εκατ. ευρώ). Όπως συνέβη και με τις εισπράξεις, οι πληρωμές στο 9-μηνο 2021 εμφανίζουν αύξηση στα 105,6 εκατ. ευρώ. Οι κυριότερες κατηγορίες υπηρεσιών είναι οι λοιπές μεταφορές (αεροπορικές), οι θαλάσσιες μεταφορές και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΕΕΕ: Στηρίζει τις προτάσεις του ΕΚ για επιβάρυνση των ναυλωτών και την δημιουργία ειδικού fund για τη ναυτιλία
Ναυτιλία |

ΕΕΕ: Στηρίζει τις προτάσεις του ΕΚ για επιβάρυνση των ναυλωτών και την δημιουργία ειδικού fund για τη ναυτιλία

«Είναι σημαντικό οι ναυλωτές, ως commercial operators των πλοίων, να αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», επισημαίνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Κορεατικό σύστημα δέσμευσης του άνθρακα μηδενίζει τις εκπομπές των πλοίων
Ναυτιλία |

Κορεατικό σύστημα δέσμευσης του άνθρακα μηδενίζει τις εκπομπές των πλοίων

Η Samsung και η Panasia ανέπτυξαν από κοινού την τεχνολογία από το 2020, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια νέα τεχνολογία μείωσης του άνθρακα με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ανέφερε το ναυπηγείο

Χαράλαμπος Φαφαλιός: Να γίνει στην Ελλάδα το Κέντρο Έρευνας Εναλλακτικών Καυσίμων
Ναυτιλία |

Χαράλαμπος Φαφαλιός: Να γίνει στην Ελλάδα το Κέντρο Έρευνας Εναλλακτικών Καυσίμων

Μιλώντας στην εκδήλωση με την ευκαιρία του νέου έτους ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται διεθνώς στην αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων και εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα.