«Κληρώνει» σήμερα το απόγευμα για το εάν η Fitch θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών και θα κάνει ποδαρικό με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας πλέον την ελληνική οικονομία στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανοίγει το χορό των αναβαθμίσεων και είναι δεδομένο ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα δείξουν αν η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της το τραύμα της χρεοκοπίας – έπειτα μετά από 12 χρόνια – και θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε μετά τον Απρίλιο του 2010, όταν και η Αθήνα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε επίσης: Fitch Solutions: H  Ελλάδα θα αποφύγει την επιστροφή σε αυστηρά lockdowns

Αρκετοί οίκοι έχουν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από την κατηγορία «σκουπίδια» το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως στόχο την επανάκτηση έως το 2023.

Μετά την απόφαση  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγεται μία ισχυρή πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πριν το 2023. Σε πρόσφατη έκθεση του ο οίκος Fitch σχολίαζε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, μπορεί να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 και ανέφερε ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο για απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού καθώς λήγει το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Ομολόγων (PEPP).

Πάντως, οι οίκοι χτυπάνε καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία. Η παραλλαγή Όμικρον  θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών, εκτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro