Το Κίεβο πιστεύει ότι μια ομάδα χάκερς που συνδέεται με τις Λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησε την κυβερνοεπίθεση που έπληξε ιστοσελίδες της ουκρανικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα και χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται από μια ομάδα συνδεδεμένη με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αυτό αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο τις δηλώσεις του Serhiy Demedyuk, αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Αναφέρει μάλιστα ότι πίσω από επίθεση είναι η ομάδα γνωστή ως UNC1151 και πώς υπήρχαν σχέδια για ακόμα πιο καταστροφικές ενέργειες.

«Πιστεύουμε προκαταρκτικά ότι η ομάδα UNC1151 μπορεί να εμπλέκεται σε αυτή την επίθεση», είπε.
Αξιωματούχοι την Παρασκευή δήλωσαν ότι πιθανώς εμπλέκεται η Ρωσία, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες. Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

Η κυβερνοεπίθεση πλημμύρισε ιστότοπους με μια προειδοποίηση «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα» τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και το Κίεβο και η Ουάσιγκτον φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απέρριψε αυτούς τους φόβους ως «αβάσιμους».

Το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις αυτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επίσης δεν απάντησε.

«Η επίθεση αυτή ήταν απλώς ένα κάλυμμα για πιο καταστροφικές ενέργειες που γίνονταν στα παρασκήνια και τις συνέπειες των οποίων θα νιώσουμε στο εγγύς μέλλον», είπε ο Demedyuk, ενώ αναφερόμενος στην UNC1151, είπε: «Πρόκειται για μια ομάδα κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με τις ειδικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας».

Τα μηνύματα που άφησαν στους ουκρανικούς ιστότοπους την Παρασκευή ήταν σε τρεις γλώσσες: ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά. Ο Demedyuk υποστήριξε μάλιστα ότι οι χάκερ είχαν χρησιμοποιήσει το Google Translate για την πολωνική μετάφραση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα