Νέο τοπίο στις αμοιβές διαμορφώνεται μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη της επιτάχυνσης της διαδικασίας για την ισχύ του νέου ορίου των κατώτατων αμοιβών.

Τρείς είναι οι εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα γύρω από τον κατώτατο μισθό.

Πρώτον, η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική διάταξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας διαμόρφωσης, αλλά και αλλαγής της ισχύος του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ο νόμος που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και η ισχύ του νέου μισθού αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η ρύθμιση – πιθανότατα – θα προβλέπει πως ειδικά για το 2022 θα ακολουθηθεί «άλλος χρονικός βηματισμός» για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού αλλά και για την ημερομηνία ισχύος του.

Δεύτερον, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσεις τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% – να φθάσεις και ίσως να ξεπεράσεις το 6%.

Τρίτον, το 2023 να ακολουθήσει και νέα υψηλή αύξηση με τον κατώτατο να ξεπερνά – μετά από 11 χρόνια – τα 751 ευρώ ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν την μείωσή του, τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η χώρα και η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.

Η αντίστροφη μέτρηση

Κατά τα λοιπά, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη – ουσιαστική αυτή τη φορά – αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης ενώ η τελική ανακοίνωση του ποσοστού θα γίνει τον Απρίλιο και θα ισχύσει από την 1η Μαίου.

Την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, αποφάσισε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας της υλοποίησή της.

Ο πρωθυπουργός – όπως είναι φυσικό – δεν αναφέρθηκε αριθμητικά στο ύψος του ποσοστού, αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η αναφορά αυτή συντείνει προς το επικρατέστερο σενάριο που έχει αποκαλύψει ο Ο.Τ. για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ετοιμάσει την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες. Ταυτόχρονα έχει λάβει θέση υπέρ της διατήρησης των τριετιών, που αποτελούν ένα ακόμη φλέγον θέμα που σχετίζεται με τις αμοιβές. Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν σε – επιπλέον – αύξηση, τουλάχιστον 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο – αθροιστικά – η αύξηση για το 2022 θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%. Έτσι μετά το 2% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιπλέον 6%. Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός ο οποίος τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ, τον Μάιο θα φθάσει στα 703 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες