Προς τη διαμόρφωσή του στα 703 ευρώ οδεύει ο κατώτατος μισθός με τη δεύτερη αύξηση η οποία επισπεύδεται, ώστε να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο.

Την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, αποφάσισε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας την υλοποίησή της.

«Σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» αύξηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη – ουσιαστική – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, με την επίσημη αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1.

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσοστού αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η αναφορά αυτή συντείνει προς το κυβερνητικό σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ.

Όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει ο ΟΤ, εντός του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, ενώ η τελική ανακοίνωση του ποσοστού θα γίνει τον Απρίλιο και η ισχύς του θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Διαδικασίες εξπρές

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ετοιμάσει την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα έχει λάβει θέση υπέρ της διατήρησης των τριετιών, που αποτελούν ένα ακόμη φλέγον θέμα που σχετίζεται με τις αμοιβές. Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν σε – επιπλέον – αύξηση, τουλάχιστον 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο – αθροιστικά – η αύξηση για το 2022 θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%. Έτσι μετά το 2% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός ο οποίος τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ, τον Μάιος θα φθάσει στα 703 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες