Με τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών φλερτάρουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς επικρατούν οι εκτιμήσεις ότι η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή εν μέσω περιορισμένης παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς, ενώ η παγκόσμια ζήτηση δεν δείχνει να διαταράσσεται από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 40 σεντς, ή 0,5%, στα 86,46 δολάρια το βαρέλι στις 06:41 το πρωί, ενώ λίγο πριν είχε σκαρφαλώσει στα 86,71 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή από τις 3 Οκτωβρίου 2018.

Το WTI ενισχύθηκε κατά 58 σεντς, ή 0,7%, στα 84,40 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως φτάσει στα 84,78 δολάρια, το υψηλότερο από τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Brent αυξήθηκε περισσότερο από 5% και το WTI πάνω από 6%.

Οι ξέφρενες αγορές πετρελαίου, λόγω των διακοπών εφοδιασμού και των ενδείξεων ότι η Όμικρον δεν θα επηρεάσει όσο αρχικά φοβόταν η αγορά τη ζήτηση για καύσιμα, έχει ωθήσει το αργό σε υψηλά πολλών ετών, υποδηλώνοντας ότι το ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα μπορούσε να διατηρηθεί για ένα διάστημα ακόμη, εκτιμούν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Οσιτάκα Ταζάουα, της Fujitomi Securities Co Ltd, ανοδική τάση συνεχίζεται καθώς ο OPEC+ δεν παρέχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται –εάν το βάρος πέσει στο αργό- να φτάσει το Brent στα υψηλά του 2014.

Ο ΟΠΕΚ+ χαλαρώνει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν όταν η ζήτηση κατέρρευσε το 2020, ωστόσο, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την άντληση υπερβολικής ποσότητας πετρελαίου στον φόβο μια επιστροφής σε μειωμένη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.

Πάντως, αναλύτρια της Vanda Insights, εκτιμά ότι το καλοκαίρι η ζήτηση ειδικά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι, στον βαθμό που επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι μετά την Όμικρον η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημική νόσο.

Οι έντονες γεωπολιτικές εντάσεις που συνδέονται με την προσφορά, ενισχύουν αυτή την πρόβλεψη, σύμφωνα με την ίδια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με πολλές διεθνείς εταιρείες ενέργειας για σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι και πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των παγκόσμιων τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές