Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τις πιέσεις κατοχύρωσης των κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται, καταφέρνει τις τελευταίες ημέρες να συντηρεί τα επίπεδα των 950 μονάδων, ήτοι τα υψηλά επτά ετών.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,27% στις 951,98 μονάδες, με το ύψος του τζίρου σήμερα να αναμένεται να επηρεαστεί από την αργία στις ΗΠΑ.

Το ελάσσων έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην Ελλάδα την Παρασκευή το βράδυ, καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών (Outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από «σταθερές» σε «θετικές», που σημαίνει πως θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12-18 μήνες. Μια αναβάθμιση που το ΧΑ αποζητά από πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, με τους περισσότερους πλέον αναλυτές να εκτιμούν ότι επιστροφή της χώρας στην «επενδυτική βαθμίδα» θα μπορούσε να επιτευχθεί στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

To ιδανικό σενάριο

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενώ κάποια κατοχύρωση κερδών είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη, σημασία θα έχει να αξιολογείται η δυναμική της. Αγορές οι οποίες μετά από μία εκτεταμένη φάση συσσώρευσης πετυχαίνουν σημαντικά υψηλά, είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την πορεία του ΧΑ. Το ιδανικό σενάριο πλέον για τον Γενικό Δείκτη θα είναι η διάχυση των εντολών αγοράς σε όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές αποκλίσεις.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Μυτιληναίος συγκεντρώνουν τις περισσότερες εντολές αγοράς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Alpha Bank, Jumbo, Eurobank και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών