Περαιτέρω αύξηση του -εκτός ελέγχου- πληθωρισμού στην Τουρκία τους επόμενους μήνες, με σταδιακή αποκλιμάκωση στην πορεία του έτους κοντά στο 27% διακρίνουν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 36% τον Δεκέμβριο μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, οδηγώντας τη λίρα σε απώλειες της τάξης του 44% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2021.

Διαβάστε επίσης: Επιμένει η Τουρκία – «Ο πληθωρισμός θα πέσει μέχρι τις εκλογές»

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται γύρω στο 26,8% μέχρι το τέλος του 2022 (με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος, από 17% μέχρι 46%) και στο 15,4% το 2023, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό έως τα μέσα του 2023.

Παρά την κυβερνητική πολιτική διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για να τονώσει τις εξαγωγές, ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν στροφή της κεντρικής τράπεζας προς αύξηση των επιτοκίων.

Η μέση εκτίμηση για το επιτόκιο των repos ήταν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 14% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επτά από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση περιμένουν μείωση, ενώ τρεις προβλέπουν αύξηση – με την υψηλότερη εκτίμηση στο 25%.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των ακριβών εισαγωγών, που, όπως λένε, θα βελτιωθεί του νέου οικονομικού σχεδίου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,3% το 2023.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας διαμορφώθηκε στο 10,1% το 2021, αλλά ο ρυθμός επέκτασης παρατηρήθηκε να πέφτει στο 3,5% το 2022 και να διαμορφώνεται στο 4,0% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή