
Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει στο αφήγημά της ότι η πολιτική που ακολουθεί με τις μειώσεις των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» στη χώρα με 36%, υψηλό περίπου 2 δεκαετιών.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος υιοθετεί την οικονομική θεωρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι, ο πληθωρισμός στη χώρα θα υποχωρήσει σημαντικά, σε μονοψήφια νούμερα όταν θα έρθει η ώρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.
Μιλώντας στους επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Νεμπάτι είπε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής σε τουρκικές λίρες των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς βάσει ενός κυβερνητικού μηχανισμού που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων.
Κοσμήματα και ασημικά
Την ίδια στιγμή φήμες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν ακόμα και με τα κοσμήματά τους για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.
Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις στην τουρκική κυβέρνηση να εκδοθεί κάποιου είδους ομόλογο καλώντας τον κόσμο να καταθέσει τα χρήματά του και τις λίρες του στις τράπεζες για να πάρει ομόλογο του Δημοσίου.
Οι απόψεις του δημάρχου
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος της Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέν, ο οποίος είναι φιλοκυβερνητικός, το έκανε πιο συγκεκριμένο σημειώνοντας ότι ο λαός μπορεί να παραδώσει τα κοσμήματα του σε μια θυρίδα του κράτους, να πάρει ένα ομόλογο και όποτε τα χρειάζεται, να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Στο «στόχαστρο» των αρχών όσοι αγοράζουν συνάλλαγμα
«Ο κάθε πολίτης να φέρει τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, το κάθε κόσμημά του στο κράτος, να ζυγιστούν, να τους δοθεί ένα ομόλογο και όλα αυτά να μπουν σε χρηματοκιβώτιο υπό τον έλεγχο του κράτους. Όποιος επιθυμεί, την ημέρα μιας εκδήλωσης, ενός γάμου, θα πηγαίνει να πάρει το κόσμημα, θα το φοράει και μετά θα το επιστρέφει στο κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση