Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει στο αφήγημά της ότι η πολιτική που ακολουθεί με τις μειώσεις των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» στη χώρα με 36%, υψηλό περίπου 2 δεκαετιών.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος υιοθετεί την οικονομική θεωρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι, ο πληθωρισμός στη χώρα θα υποχωρήσει σημαντικά, σε μονοψήφια νούμερα όταν θα έρθει η ώρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.

Μιλώντας στους επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Νεμπάτι είπε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής σε τουρκικές λίρες των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς βάσει ενός κυβερνητικού μηχανισμού που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων.

Κοσμήματα και ασημικά

Την ίδια στιγμή φήμες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν ακόμα και με τα κοσμήματά τους για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.

Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις στην τουρκική κυβέρνηση να εκδοθεί κάποιου είδους ομόλογο καλώντας τον κόσμο να καταθέσει τα χρήματά του και τις λίρες του στις τράπεζες για να πάρει ομόλογο του Δημοσίου.

Οι απόψεις του δημάρχου

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος της Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέν, ο οποίος είναι φιλοκυβερνητικός, το έκανε πιο συγκεκριμένο σημειώνοντας ότι ο λαός μπορεί να παραδώσει τα κοσμήματα του σε μια θυρίδα του κράτους, να πάρει ένα ομόλογο και όποτε τα χρειάζεται, να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Στο «στόχαστρο» των αρχών όσοι αγοράζουν συνάλλαγμα

«Ο κάθε πολίτης να φέρει τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, το κάθε κόσμημά του στο κράτος, να ζυγιστούν, να τους δοθεί ένα ομόλογο και όλα αυτά να μπουν σε χρηματοκιβώτιο υπό τον έλεγχο του κράτους. Όποιος επιθυμεί, την ημέρα μιας εκδήλωσης, ενός γάμου, θα πηγαίνει να πάρει το κόσμημα, θα το φοράει και μετά θα το επιστρέφει στο κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης