Από σήμερα 18 Ιανουαρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα βραβεία Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους 2022 (New European Bauhaus 2022).

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την επιτυχία των πρώτων βραβείων πέρσι, για τα οποία υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, τα βραβεία του 2022 θα είναι μια γιορτή με εμπνευσμένα παραδείγματα των μετασχηματισμών που επιδιώκει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εισάγει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, στους χώρους διαβίωσης και στις εμπειρίες τους.

Όπως και στην πρώτη έκδοση, τα New European Bauhaus Prizes 2022 θα βραβεύσουν τις ιδέες των νέων ταλέντων καθώς και τα υπάρχοντα έργα για τη βιωσιμότητα, τη συμπερίληψη και την αισθητική, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στους ανθρώπους και στις τοπικές κοινότητες.

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν βραβεία σε έργα και ιδέες που συμβάλλουν σε όμορφα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς μέρη, σε τέσσερις κατηγορίες, όπως σημειώνεται, και συγκεκριμένα στις εξής:

·       επανασύνδεση με τη φύση·

·       την ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν.

·       δίνοντας προτεραιότητα στα μέρη και στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο·

·       ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης, του κύκλου ζωής και της ολοκληρωμένης σκέψης στο βιομηχανικό οικοσύστημα.

Οι κατηγορίες αντικατοπτρίζουν τους τέσσερις θεματικούς άξονες μετασχηματισμού του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. Αυτά εντοπίστηκαν κατά τη φάση του σχεδιασμού της πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και οργανώσεων που συνέβαλαν με τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν με αναφορά στις τρεις βασικές αξίες της πρωτοβουλίας: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπερίληψη.

Οι υποψήφιοι από όλα τα κράτη μέλη καθώς και από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση, εφόσον τα έργα/ιδέες τους βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε μία από τις κατηγορίες, υπάρχουν δύο παράλληλοι τομείς ανταγωνισμού:

1.    Τα «Νέα Ευρωπαϊκά Βραβεία Bauhaus» – για υπάρχοντα ολοκληρωμένα παραδείγματα τα τελευταία δύο χρόνια.

2.    Το «New European Bauhaus Rising Stars» – για ιδέες που υποβάλλονται από νέους δημιουργούς κάτω των 30 ετών.

Εκτός από τα 16 βραβεία που απονέμονται από την κριτική επιτροπή (δύο νικητές για κάθε κατηγορία και σκέλος), δύο επιπλέον βραβεία θα επιλεγούν με ψηφοφορία κοινού μεταξύ των κορυφαίων συμμετοχών.

Συνολικά, 18 νικητές θα λάβουν χρηματικό έπαθλο έως και 30.000 ευρώ, καθώς και ένα πακέτο επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τις πρωτοβουλίες τους.

Δηλώσεις

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus αντλεί από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία της Ευρώπης για να μετατρέψει την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε βελτιώσεις για την καθημερινή μας ζωή. Ανυπομονώ να δω τα καλύτερα της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας να ζωντανεύουν στις φετινές εφαρμογές».

Η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε βιώσιμες και καινοτόμες ιδέες για να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω. Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus επιβραβεύει τις καλύτερες, πιο τολμηρές και λαμπρές ιδέες για τη βελτίωση των περιοχών και των πόλεων μας με τρόπο φιλικό τόσο στους ανθρώπους όσο και στον πλανήτη. Η πολιτική συνοχής θα συνεχίσει να βοηθά στη μετατροπή αυτών των νέων ιδεών σε πραγματικότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, προς όφελος όλων των κοινοτήτων μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα