Ευνοϊκές καταγράφονται οι τάσεις της αγοράς στονν τομέα των οπωροκηπευτικών, για τα περισσότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ, η κατάσταση είναι δυσκολότερη για την αγορά μήλων σε ορισμένα κράτη μέλη.

Η συγκομιδή μήλων στην ΕΕ ήταν υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος λόγω της πολύ γενναιόδωρης σοδειάς στην Πολωνία, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιμές και αυξάνει το μερίδιο που προορίζεται για μεταποίηση.

Η απαγόρευση που επέβαλε η Λευκορωσία σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα από 1ης Ιανουαρίου 2022 μπορεί να αυξήσει την πίεση στην εν λόγω αγορά, καθώς τα προϊόντα που εξάγονται περισσότερο είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Η Πολωνία αναμένει πως οι συνέπειες θα είναι σημαντικές για μια σειρά κηπευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι εξαγωγές στη Λευκορωσία αποτελούν μεγάλο τμήμα των συνολικών πολωνικών εξαγωγών.

Η παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς, επηρεαζόμενη από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ιταλία, καθώς τα νωπά πορτοκάλια συνεχίζουν να αντικαθιστούν την κατανάλωση επεξεργασμένου χυμού πορτοκαλιού.

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο οπωροκηπευτικών, μετά από ένα έτος-ρεκόρ το 2020, οι εμπορικές ροές επηρεάστηκαν σε κάποιο βαθμό από το Brexit: η κατάσταση ανέκαμψε μετά τους δύσκολους πρώτους μήνες του 2021 και οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν τελικά μόνο κατά 4% κατά τους πρώτους 8 μήνες σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η εμπορική ροή με το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να θεσπίσει έως τα μέσα του 2022, μετά από αρκετές αναβολές, πλήρεις συνοριακούς ελέγχους και απαιτήσεις πιστοποίησης για τους εξαγωγείς της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO