Στο 22% έφτασε το 2020 το μερίδιο της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

To ποσοστό αυτό είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (pp) πάνω από το επίπεδο- στόχο για το 2020, όπως περιλαμβάνεται στην οδηγία 2009/28/ΕΚ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Η Οδηγία ορίζει επίσης εθνικούς στόχους για το 2020, οι οποίοι τέθηκαν λαμβάνοντας υπόψη το σημείο εκκίνησης και το συνολικό δυναμικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κάθε χώρα.

Κατά την εξέταση των εθνικών στόχων, 26 ​​κράτη μέλη τους πέτυχαν ή τους υπερέβησαν για το 2020. Ορισμένες χώρες έπρεπε να ολοκληρώσουν στατιστικές μεταφορές το 2020 για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Τα κράτη μέλη που ξεπέρασαν σημαντικά τους στόχους τους για το 2020 ήταν η Σουηδία, η Κροατία (και οι δύο +11 ποσοστιαίες μονάδες) και η Βουλγαρία (+7 ποσοστιαίες μονάδες). Η Γαλλία, αντίθετα, έπεσε κάτω από τον στόχο της (-3,9 π.μ.).

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 21,7%, μια ανάσα από τον στόχο, αν και επισημαίνεται ότι για την περίπτωση της χώρας μας πρόκειται για προσωρινά στοιχεία.

Με περισσότερο από το ήμισυ της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Σουηδία (60%) είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ το 2020, μπροστά από τη Φινλανδία (44%) και τη Λετονία (42%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στη Μάλτα (11%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (12%) και το Βέλγιο (13%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green