Στις 24 του μηνός πρόκειται να υποβληθούν οι προσφορές για το ΣΔΙΤ που αφορά τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να αναδειχθεί ο ανάδοχος στο ΣΔΙΤ του flyover της Θεσσαλονίκης.

10ετές με το δεξί

Καλή αρχή, με έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην έκδοση ενός νέου 10ετους ομολόγου με στόχο να αντλήσει περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale) να αναλάβουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί. Από την επιτυχία της έκδοσης θα εξαρτηθούν και τα επόμενα προγραμματισμένα βήματα στο δανειακό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Γυναικεία αλληλεγγύη

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde έσπευσε να συγχαρεί την νέα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 43χρονη Roberta Metsola από το μικρό – σε πληθυσμό- νησιωτικό κράτος της Μάλτα στο μέσο της Μεσογείου.

Η ανάρτηση: Στην ανάρτηση της προέδρου Lagarde στο Linkedin (ανάρτηση με φωτογραφία μόνι της Metsola) διαβάζω: «Τα συγχαρητήριά μου στη Roberta Metsola για την εκλογή της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ακολουθεί τα βήματα της Simone Veil και της Nicole Fontaine ως τρίτη γυναίκα στον ρόλο. Ο διάλογος με το Κοινοβούλιο είναι το κλειδί για τη λογοδοσία μας – ανυπομονώ να συνεργαστούμε!».

Η νέα πρόεδρος: H Roberta Metsola στα νιάτα της έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και γενική γραμματέας της European Democrat Students (EDS), ο σπουδαστικός βραχίονας του European People’s Party (EPP) – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκφράζει την κεντροδεξιά παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέλος του EPP είναι και η Metsola, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του Nationalist Party. Πάντως, η νέα πρόεδρος φέρει το επώνυμο του συζύγου της, του Φινλανδού ευρωβουλευτή Ukko Metsola, του National Coalition Party, ένα από τα μέλη του EPP. Μαζί έτρεξαν την προεκλογική τους καμπάνια (αν και σε διαφορετικές χώρες) και είναι το πρώτο ζευγάρι ευρωβουλευτών στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

Μια σχέση αποκλειστικής διανομής

Μια μικρή περιδιάβαση στον κόσμο των social media με το όνομα του 64χρονου Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Juffali «ανά χείρας» θα σας αποκαλύψει ότι πέραν των όποιων συμμετοχών και σχέσεων με τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα ότι η Khaled Juffali Elevator & Escalators Co. – KLEEMANN SA με έδρα την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είναι ο αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της ελληνικής καταγωγής πολυεθνικής που έχει ως έδρα της, το Κιλκίς και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρίες κατασκευής ανελκυστήρα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά που έχει παρουσία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η εταιρεία παράγει κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση, για πρόσωπα ή φορτία, ενώ παρέχει, επίσης, κυλιόμενες σκάλες, κυλιόμενους διαδρόμους, συστήματα πρόσβασης, συστήματα στάθμευσης, ανελκυστήρες πλοίων και υποσυστήματα ανελκυστήρα.

Η KLEEMANN από τα τέλη του 2016 είναι μια ιδιωτική εταιρεία καθώς εκείνη την περίοδο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έξοδος της μετοχής της από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πρόταση της κυπριακής εταιρείας MCA ORBITAL GLOBAL HOLDINGS LTD ( την οποία εκπροσωπούσε ο Κωνσταντίνος Ν. Κουκούντζος, της οικογένειας των ιδρυτών). Με βάση αυτό το δεδομένο οι μέτοχοι της KLEEMANN δεν ανακοινώνονται επισήμως καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσιοποίησης τέτοιων στοιχείων.

Αν η σχέση του Σαουδάραβα επιχειρηματία (μέσω εταιρείας συμφερόντων του) είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόλο αποκλειστικού διανομέα ουδείς μπορεί να το τεκμηριώσει. Οπότε ας μείνουμε στην… αποκλειστική διανομή στα εδάφη της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας.

Η επίσκεψη: Χτες ο Khaled Juffali πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που αναρτήθηκε και φιλοξενείται στο primeminister.gr διαβάζω, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Juffali έχει επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού μέσω των ξενοδοχείων Four Seasons. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα στις προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η Ελλάδα, ενώ ο κ. Juffali διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να συνεχίσει να διευρύνει τον κύκλο των επενδύσεών του στη χώρα».

Ο επενδυτικός προορισμός: Ο επιφανής Σαουδάραβας επιχειρηματίας συμμετέχει στην Ελλάδα μέσω του σχήματος της AGC Equity Partners που ελέγχει το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και έχει στα σκαριά μια μεγάλη επένδυση (άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ) στην περιοχή Άνω Μερά της Μυκόνου που έχει ενταχθεί ήδη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Σε αρκετά δημοσιεύματα που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο ο Juffali εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος επενδυτής και πρόεδρος της AGC Epuity Partners Holding Ltd με έδρα το Λονδίνο.

Η συνάντηση του Khaled Juffali με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει μόνο την διάθεση του πρώτου να συνεχίσει με μεγαλύτερη θέρμη να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα από τους πρώτης προτεραιότητας επενδυτικούς προορισμούς αλλά και εκφράζει το νέο υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία. Έτσι κι αλλιώς, ο Juffali δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στη πατρίδα του αν και ο ίδιος είναι ένας διεθνούς βεληνεκούς επενδυτής. Παρότι οι «δουλειές» του είναι σπαρμένες σε όλο τον κόσμο, η θέση του στα δημόσια πράγματα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας παραμένει δεδομένη. Για το τέλος, μια λεπτομέρεια: Ο Khaled Juffali από το 2018 είναι κάτοχος διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Inspirational Mentor

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή ακόμα περισσότερο με την παλαιότερή της ονομασία Δίβρη, είναι ένα ιστορικό κεφαλοχώρι στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Από αυτόν τον τόπο ξεκίνησε ένας νέος θεσμός των Inspirational Mentors, μια πρωτοβουλία του Junior Achievement Greece, ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού προγραμμάτων/διαγωνισμών επιχειρηματικότητας για μαθητές και φοιτητές.

Μεταξύ των Inspirational Mentors, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά, έχουν αποδεχθεί την πρόταση για να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τον νέο θεσμό 36 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Η συνάντηση: Ένας εξ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος ο οποίος “συναντήθηκε” διαδικτυακά χτες με τους 19 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου της Λαμπείας, μια ορεινή κοινότητας 250-300 κατοίκων.

Ο Άκης Σκέρτσος για την ιστορία έχει διατελέσει γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) στο παρελθόν και έχει υποστηρίξει μαθητικές ομάδες στη δημιουργία εικονικής επιχείρησης όπως τώρα οι μαθητές-μαθήτριες της Λαμπείας που θέλοντας να βοηθήσουν τον τόπο τους δημιούργησαν μια ιστοσελίδα και “ανεβάζουν” τα προϊόντα της περιοχής, συνταγές και ιστορίες που συγκεντρώνουν μιλώντας με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες.

Στη συζήτηση που είχαν με τον υπουργό ωστόσο τον ‘βομβάρδισαν” και με ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική του πορεία, ζητώντας να μάθουν από το αν ήταν καλός μαθητής στο σχολείο, ποιο ήταν το κίνητρό του για να εμπλακεί με τα κοινά, αν θα παρότρυνε ή θα απέτρεπε τον 12χρονο γιό του να ασχοληθεί με την πολιτική.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας συνεχάρη πρώτα πρώτα τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς που τους ενθάρρυναν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για την ομαδική δουλειά στην “εικονική επιχείρηση” για την ανάπτυξη της Λαμπείας, επισημαίνοντας ότι η συνεργατικότητα παράγει το καλύτερο αποτέλεσμα, όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους τα μέλη μια ομάδας.

Παρατήρησε μάλιστα ότι μια από τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος μέχρι πρότινος, σε όλες τις βαθμίδες ήταν ακριβώς ότι δεν προωθούν τη συνεργασία, την ομαδική δουλειά των μαθητών που τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν ιδιότητες και δεξιότητες, ανοίγει νέους δρόμους, βοηθάει να ανακαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητάς τους. Τους είπε ακόμη να τολμούν να σκέφτονται αντισυμβατικά, να δέχονται, να επιζητούν να ακούσουν την άλλη άποψη καθώς δεν υπάρχει μόνος ένας τρόπος και ένας δρόμος για να λύσουμε ένα πρόβλημα.

«Η διαφορετικότητα μας κάνει πιο “πλούσιους”, όλοι έχουμε να κερδίσουμε από τη συνύπαρξη με τον άλλο, κανείς δεν μπορεί μόνος του να τα καταφέρει, υπάρχουν χαρισματικά άτομα με ηγετικές ικανότητες αλλά μόνο οι ομάδες και με σκληρή δουλειά μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία», ήταν μερικές από τις συμβουλές του υπουργού. Τους είπε ακόμη να μην αποθαρρύνονται από τις αποτυχίες στην προσπάθεια να εκπληρώσουν το στόχο τους, «μόνον όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθη. Μέσα από τις αποτυχίες μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι» κατέληξε.

Το αίτημα: Μαθητές και μαθήτριες που πήραν τον λόγο παρουσίασαν το εγχείρημά τους, ποιες δυσκολίες συναντούν και με τι θέλουν να ασχοληθούν όταν τελειώσουν το σχολείο. Ζήτησαν καλύτερο δίκτυο -και δεσμεύτηκε ο Άκης Σκέρτσος να μιλήσει στον Κυριάκο Πιερρακάκη- και τον κάλεσαν να επισκεφτεί το χωριό τους για να δει από κοντά πόσο όμορφο είναι και τις δυνατότητες έχει, κάτι που τους το υποσχέθηκε για την προσεχή Άνοιξη.

Πάντως, στα πιο… προσωπικά ερωτήματα που δέχθηκε απάντησε ότι ήταν καλός μαθητής -”σπασίκλας”, όπως είπε- αλλά εξήγησε ότι τα παιδιά εκτός από τα μαθήματα θα πρέπει να δώσουν βάση και σε άλλες δραστηριότητες, να κάνουν φίλους γιατί τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία στη ζωή. Όσο για την εμπλοκή του με την πολιτική, είπε ότι όταν ήταν στην ηλικία τους ή και αργότερα ούτε κάν το είχε σκεφτεί, αλλά πιστεύει στη προσφορά στα δημόσια πράγματα. «Δεν είμαι πολιτικός, ούτε θα ζητήσω την ψήφος των Πολιτών» διευκρίνισε.

Ως αξίες στη ζωή του, είπε πως έχει τη σκληρή και ομαδική δουλειά, να αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια τον εαυτό του και τους γύρω του, να είναι διαφανής , ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Κλείνοντας τους είπε αυτό που λέει και στον γιό του: να επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους ό,τι τους κάνει χαρούμενους αλλά να φροντίσουν να το μάθουν καλά, να κυνηγήσουν τη γνώση γύρω από το αντικείμενο τους ενδιαφέροντος τους , να το κάνουν καλά είτε ασχοληθούν με τα πρόβατα, όπως εκμυστηρεύτηκε ο 14χρονος Στέφανος, είτε στραφεί στο Εμπορικό Ναυτικό όπως ο 17χρονος Παναγιώτης. Και από μια τέτοια συνάντηση (έστω και εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου) δεν έλειψαν τα ποδοσφαιρικά. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη του υπουργού ότι είναι ΠΑΟΚ δεν προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στην τάξη που μάλλον ήταν χωρισμένη σε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς.

The Future of Banking

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση του Λάμπρου Τσόλκα, Managing Director της Accenture. Η ανάρτηση αναφέρεται σε μια πρόσφατη μελέτη της Accenture με τίτλο «The Future of Banking».

Στην ανάρτηση διαβάζω για την μελέτη: «Επιβεβαιώνει την ανάγκη των τραπεζών να οραματιστούν εκ νέου το πώς θα δημιουργούν και θα προσφέρουν πελατοκεντρικές τραπεζικές λύσεις, επανεξετάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Αυτό διότι, ενώ σε πρώτη ανάγνωση ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται υγιής με ισχυρά αποτελέσματα, με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνουμε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων, της συμπίεσης των προμηθειών από τον αυξημένο ανταγωνισμό και της έλλειψης διαφοροποίησης διαβρώνει σταδιακά το μερίδιο των τραπεζών στο ΑΕΠ. Μάλιστα σε πολλές αγορές, βλέπουμε τα έσοδα να μετακυλύονται από τις τράπεζες σε νεοεισερχόμενους παίκτες.

Ομοίως στη χώρα μας, το χρονικό περιθώριο που είχαν οι τράπεζες να ανταποκριθούν -δεδομένου του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς και της χαμηλότερης προτεραιοποίησης στα πλάνα γεωγραφικής επέκτασης των διαφόρων ψηφιακών παρόχων- έχει παρέλθει και ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε ένα νέο κύκλο ανταγωνισμού.

Συνεπώς, η υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων αποτελεί μονόδρομο για τις τράπεζες. Μένει να δούμε ποιες θα ηγηθούν στο αγώνα αυτό…»

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories