«Θυσία» στο παγκόσμιο κύμα ακρίβειας κινδυνεύει να γίνει η… μακαρονάδα, ένα πιάτο που ήδη έχει αρχίσει να «βιώνει» τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εκτός από το γάλα, τα τυροκομικά, τα λάδια, τα κρέατα κ.ά., που συνθέτουν το μέσο καλάθι, χτυπάει χωρίς έλεος και τα ζυμαρικά και όχι μόνο στην ελληνική αγορά.
Για αυξήσεις 38% στις χονδρικές τιμές των ζυμαρικών προειδοποίησε ο CEO της Divella, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας ζυμαρικών της Ιταλίας λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Την ίδια ώρα στην ελληνική αγορά, οι ανατιμήσεις στα ζυμαρικά φθάνουν το 9% σε 12μηνη βάση όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα λόγω της διατήρησης του ακριβού ενεργειακού κόστους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσαν τα αποθέματα σε φθηνότερες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας που είχαν στοκάρει οι βιομηχανίες.
Αυξήσεις από 4% έως 30%
Ήδη στα τιμολόγια που στέλνουν οι προμηθευτές προς τις επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες από 4% έως και 18%. Σε κάποιους κωδικούς ωστόσο οι ζητούμενες ανατιμήσεις ξεπερνούν και το 30%.
Μέχρι στιγμής έχει περάσει μέρος αυτών στις τελικές τιμές και το δεύτερο κύμα αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μισό κιλό μακαρόνια Νο 6 πωλούνταν στο ράφι των σούπερ μάρκετ 0,87 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου 2021 (πρόκειται για τη μέση τιμή με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-καταναλωτής), ενώ στις 11 Ιανουαρίου 2021 το ίδιο προϊόν είχε «σκαρφαλώσει» στα 0,96 ευρώ. Αύξηση πάνω από 10%.
Ράλι στις τιμές
Αν και η προειδοποίηση από τον Σκλαβενίτη προς το Μέγαρο Μαξίμου πως τον «τον Γενάρη – Φλεβάρη τα μακαρόνια θα τα δούμε 40% πάνω σε σχέση με σήμερα» δεν επιβεβαιώνεται, όλοι παραδέχονται πως τα κόστη αυξάνονται διαρκώς και ότι παρά τις προσπάθειες να απορροφηθούν με προωθητικές ενέργειες, μεγάλο μέρος θα περάσει στον καταναλωτή.
Οι επικείμενες αυξήσεις στις τιμές δεν αποτελούν ακραία πρόβλεψη. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Vincenzo Divella, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου της Απουλίας, στη γειτονική Ιταλία, οι μεγάλοι λιανοπωλητές αγόραζαν ένα κιλό ζυμαρικών στο 1,10 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σήμερα το κόστος έχει ανέβει στο 1,40 ευρώ και πρόκειται να φθάσει σε 1,52 ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου. Δηλαδή η αύξηση θα αγγίξει το 38%.
Σύμφωνα με τον Divella, η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο της Φότζια έχει αυξηθεί κατά 90% από τον Ιούνιο του 2021, προσθέτοντας ότι το σιμιγδάλι αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής ζυμαρικών. Ακολούθησαν αυξήσεις και στα υλικά συσκευασίας, (+25%), στο φυσικό αέριο (+300%) και στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί επειδή οι σοδειές στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κύριες παραγωγικές χώρες στον κόσμο, έχουν μειωθεί κατά 50%.
Οι ιταλικές βιομηχανίες ζυμαρικών έπρεπε να αγοράσουν το εισαγόμενο σιτάρι σε υψηλότερες τιμές, καθώς η εγχώρια παραγωγή υπολείπεται κατά 20-30% σε σχέση με τη ζήτηση, εξήγησε ο Divella.
Ακριβότερα και λιγότερα τα μακαρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης
Σύμφωνα με την έκθεση του Chatham House που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, μεταξύ των βασικών προϊόντων που ήδη πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, είναι και το σκληρό σιτάρι που απαιτείται για την παραγωγή μεγάλου μέρους των ζυμαρικών στον κόσμο.
Η αύξηση κατά 50% της τιμής ενός πακέτου μακαρόνια που προβλέπεται σε διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη ως συνέπεια της προβληματικής παγκόσμιας συγκομιδής σιταριού, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τα αποτελέσματα της αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος, η οποία μπορεί κυριολεκτικά να μας στερήσει το φαγητό.
Latest News
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι και πώς «κλειδώνουν» έκπτωση έως 20% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Οι προϋποθέσεις, οι «κόφτες» και η παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Σε ποιες περιοχές της Αθήνας «κλειδώνουν» τα Airbnb - Τι αλλάζει με το πάγωμα των αδειών
Τα Airbnb περνούν από συμπληγάδες - Τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και η αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού - Τι είπε η υφυπουργός Ανάπτυξης
Τι είπε η υφυπουργός Ανάπτυξης στο πλαίσιο εκδήλωσης της 88ης ΔΕΘ
Διχασμένη η αγορά για τα μέτρα Μητσοτάκη – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου μιλούν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» - Πώς είδαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ
Κοντογεώργης: Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας
Το έργο της ανάπλασης αντικατοπτρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και της κοινωνίας
«Κάηκε» η ελληνική Silicon Valley - Ερχονται κοινωνικές κατοικίες στη ΧΡΩΠΕΙ
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ για το ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ και την αλλαγή των σχεδίων αξιοποίησής του
ΟΤ FORUM - Σκέρτσος: Υπάρχει σχέδιο για το μετασχηματισμό της χώρας
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
ΟΤ FORUM – Χατζηδάκης: Απέτυχε η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία - Τι είπε για τεκμήρια
Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Πολίτης: Μέσα στην εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για την Αττική Οδό
Ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ
Ικανοποίηση της ΠΟΜΙΔΑ για τα μέτρα περί στεγαστικού και ακινήτων
Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού