Με την αυτόνομη οδήγηση να αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των βιομηχανιών αυτοκινήτου διεθνώς, η γερμανική Mercedes-Benz ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με την Luminar Technologies με στόχο την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας που θα προσφέρει τη δυνατότητα πλήρως αυτόνομους οδήγησης στους αυτοκινητοδρόμους στα οχήματα νέας γενιάς που θα κατασκευάσει.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία, διευθύνων σύμβουλος της Luminar, Όστιν Ράσελ, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Mercedes. Στόχος δε, είναι να προσφέρουν «πραγματικές» δυνατότητες αυτοκίνησης, με βελτιωμένες δυνατότητες ασφάλειας, όπως αυτόματο φρενάρισμα.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως το εγχείρημα και η μαζική παραγωγή lidars συνιστά μια πρόκληση για την εταιρεία που ειδικεύεται στους σένσορες αυτοκινήτων προκειμένου να «πιάσει» τα όρια ασφαλείας και ποιότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το lidar (light detection and ranging) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την εκπομπή ακτινοβολίας λέιζερ με παλμό για να καταγράψει την απόσταση μεταξύ του σένσορα και ενός αντικειμένου και το οποίο θεωρείται κλειδί για την επίτευξη της αυτόνομης οδήγησης.

Το στοίχημα της αυτόνομης οδήγησης έχει οδηγήσει τις εταιρείες αυτοκινήτου, από την Tesla έως την GM και τη Volvo σε ένα αγώνα δρόμου, με την επίτευξη σημαντικών συνεργασιών με τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν λειτουργικά συστήματα. Κάποιες τεχνολογικές εταιρείες δε, έχουν ασχοληθεί οι ίδιες με project αυτόνομων οχημάτων, ταξί ή φορτηγών για εμπορική χρήση και υπηρεσίες delivery, με ενδεικτικά τα παραδείγματα της Cruise και της Waymo της Alphabet.

Μόλις πρόσφατα η CEO της General Motors, Μέρι Μπάρα υποστήριξε πως το όχημα αυτόνομης οδήγησης που έχει στα σκαριά σε συνεργασία με την Cruise θα είναι έτοιμο ήδη μέσα στα μέσα της δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία