Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί που δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αφενός συντάχθηκαν με το παγκόσμιο κύμα μείωσης του κινδύνου από περιουσιακά στοιχεία που είναι ευάλωτα στις αλλαγές πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και αφετέρου δέχτηκαν πιέσεις και από τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,9%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει κατά 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,20% στις 7.494 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,94% στις 15.603 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,75% στις 7.068 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τις μεγαλύτερες απώλειες τις σημείωσε ο DAX, ήτοι πάνω από 1,7%, με τον CAC 40 να τις περιορίζει κοντά στο 1% και τον FTSE 100 κοντά στο 0,7%.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Rio Tinto δέχτηκαν σοβαρές πιέσεις, κλείνοντας στο -2,2%, αφού η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου της αγγλοαυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Επίσης, η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Siemens Gamesa σημείωσε βουτιά περισσότερο από 13% μετά την περικοπή της καθοδήγησης για τα έσοδα του 2022, παρασύροντας και τη μητρική Siemens Energy σχεδόν 16% χαμηλότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο βρετανικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK υποχώρησε στο -19 τον Ιανουάριο από -15 τον Δεκέμβριο, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων μείωσαν τις προοπτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές