Μπορεί να προσπάθησε, αλλά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο υπέκυψε στα κύματα των διεθνών πιέσεων και έκλεισε τελικά με  σημαντικές απώλειες στη ζώνη των 940 μονάδων.

Ουσιαστικά ήταν η μεγάλη διόρθωση του Ιανουαρίου σήμερα, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72%. Επίσης, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί να εμφανίζεται υψηλή, αλλά το 40% εξ αυτών έχει διακινηθεί στην Alpha Bank, είτε ελεύθερα, είτε μέσω πακέτων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 942,46 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 103 εκατ. ευρώ, αλλά τα 41 στην Alpha Bank. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην Alpha Bank διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών 13,6 εκατ. τεμάχια, σε ένα εύρος τιμών 1,2750 – 1,30 ευρώ. Τα πακέτα αντιστοιχούν στο 0,58% του συνόλου των μετοχών της Alpha Bank (μαζί και της συμμετοχής του ΤΧΣ), με αξία 17,6 εκατ. ευρώ.

Το διακύβευμα

Το διακύβευμα της αγοράς τώρα είναι το ΧΑ να σταματήσει τις αρνητικές διεθνείς επιρροές πάνω από τη στήριξη των 930 μονάδων και σε κάθε περίπτωση κοντά στα επίπεδα που κατέκτησε μετά από επτά χρόνια. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι άμυνες από τα άρτι αφιχθέντα στη Λ. Αθηνών χαρτοφυλάκια, των οποίων οι θέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις αναταράξεις. Και όπως σχολιάζουν πηγές στον ot.gr, όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα αυτών των χαρτοφυλακίων που εισήλθαν στην αγορά σε αυτά τα επίπεδα, εάν αυτά επιθυμούν να βελτιώσουν τα σημεία εισόδου τους ή παραμείνουν σε πιο παθητική διαχείριση των θέσεων.

Διαβάστε ακόμη: Έναρξη λειτουργίας του «ATHEX BONDS GREENet»

Αλλά το παραπάνω θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς οι τριγμοί στις διεθνείς αγορές μπορεί να συνεχιστούν εωσότου ολοκληρωθεί η μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα ισχυρών κυβερνήσεων, που συμβαίνει διεθνώς, όπως άλλωστε συνέβη και στην προηγούμενη τέτοια περίοδο του 2013 – 2014. Τότε βέβαια το ΧΑ βίωνε τις κρίσεις της χώρας, κάτι που δεν ισχύει τώρα, αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πιο καλή συμπεριφορά έναντι των διεθνών αναταράξεων.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η ΕΛΧΑ έχασε 3,45%, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Coca Cola, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με σημαντικές επίσης απώλειες. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Titan, Jumbo και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών